Вместо кафе: 5 причини да започнете да пиете цикория

Вместо кафе: 5 причини да започнете да пиете цикория

Цикорията е многогодишно растение от семейство Сложноцветни, което е най-известно като източник на суровина за вкусна напитка заместител на кафето. По отношение на своя вкус, аромат и здравословни ползи, тя е достоен заместител на кофеиновата напитка

Диетологът Андрей Лисенков разказа защо цикорията е толкова популярна в света и какво ще се случи със здравето, ако пиете тази напитка всеки ден.

“Поради сходството на вкуса и липсата на кофеин, напитката от натрошен корен от цикория се счита за най-добрата и здравословна алтернатива на кафето по целия свят. И това не е случайно: в нейния състав влизат полезни вещества като манган, фосфор, витамини С, група В, калий, фолиева киселина и други”, отбелязва лекарят.

Според лекаря основното полезно свойство на напитката, която наподобява вкуса, цвета и аромата на кафето, е, че съдържа инулин. Това вещество образува положителна микрофлора в червата, поради което запекът изчезва, както и наднорменото тегло и мазнините в бедрата и корема.

“Беларуски учени установиха, че с помощта на цикория е лесно да се поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници. Това обстоятелство прави продукта полезен за хора с наднормено тегло и диабет”, казва д-р Лисенков.

За хора, които нямат особени здравословни проблеми, напитката също може да бъде много полезна, тъй като:

  • повишава устойчивостта на стрес;
  • бързо намалява кръвното налягане;
  • почиства черния дроб;
  • укрепва костите, минимизирайки риска от фрактури;
  • стабилизира работата на сърцето.

Цикорията има противовъзпалителен и холеретичен ефект, така че е полезно да се използва при панкреатит, т.е. заболяване на панкреаса. Може да се пие като отвара, запарка или чай. Комбинира се добре с билки като подбел, глухарче, овчарска торбичка.

Напитката от цикория е полезна и при цироза на черния дроб поради високото съдържание на инулин, смоли и гликозиди. А рибофлавинът, тиаминът и аскорбиновата киселина помагат за прочистването не само на черния дроб, бъбреците, но и на организма като цяло.

Кой не трябва да пие цикория?

Въпреки изобилието от полезни свойства, напитката има някои противопоказания. Особено хората, които са алергични към прашец от бреза или амброзия, не трябва да я пият, казва диетологът. „За всички останали напитката ще донесе само ползи от наслаждаването на вкуса и аромата, подобни на кафето“, подчертава д-р Лисенков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *