Влизаме в еврозоната след по-малко от три години

Специално създаден координационен съвет ще се заеме с подготовката на България за членство в еврозоната. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.

„С оглед на ключовата роля на Българската народна банка в процеса на подготовка за членство в еврозоната, промените предвиждат управителят й да заеме поста на съпредседател на Координационния съвет, заедно с министъра на финансите, като последният остава национален координатор на подготовката на страната ни за членство в еврозоната“, е записано в доклада на министъра на финансите Кирил Ананиев.

В документа е заложено до 30 юни 2021 г. да бъде разработен проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, с индикативна дата за членство в еврозоната от 1 януари 2024 година.

С приемането на Националния план ще започне същинската практическа подготовка на страната ни за приемане на еврото, която подготовка според опита на последно присъединилите се към еврозоната държави отнема приблизително три години, разбираме още от доклада.

В него са предвидени и промени във функциите и ръководството на работните групи, отговорни за координацията и осъществяването на подготовката за еврозоната. Най-вече в областта на банковия финансов сектор, като в рамките на работна група „Пари, платежна инфраструктура“ се създават три подгрупи, ръководени от тримата подуправители на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *