Влизаме в Гърция с европейския сертификат

Влизаме в Гърция с европейския сертификат

Българските граждани могат да влизат в Гърция и с европейския зелен сертификат, съобщиха от Министерството на външните работи. Отпада задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код.

Българските граждани ще могат да пътуват в Гърция и с антигенен тест, но само ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от Европейския съюз. Това обаче у нас ще е възможно през втората половина на юни.

Същевременно Гърция удължи със седмица Covid изискванията за влизане в страната. За пътуване по вътрешни самолетни линии се допуска представяне на отрицателен бърз тест за коронавирус, информира кореспондентът на БНР в страната.

Изискванията за влизане в Гърция остават в сила до 14 юни, след което вероятно ще има продължение на действащите ограничения, които са общи за европейските страни.

Covid ваксинираните влизат със сертификат, валиден 14 дни след последната доза. За туристите без ваксина се изисква задължително PCR тест до 72 часа преди влизане в страната. За децата на възраст над 6 години също се изисква да са с отрицателен тест.

При пътуване със самолет по вътрешните линии към островите вече е въведено изискване за представяне на документ за здравен статус. В този случай е позволено да се пътува или с PCR, или с бърз антигенен тест, направен в оторизирана лаборатория в Гърция.

При тези изисквания се пътува и с фериботите. Документите се проверяват преди качване на пътника на самолета или на кораба.

Според коментари на специалисти в гръцките медии не се очаква до края на туристическия сезон промяна в посока облекчаване на изискванията за влизане на туристи, отбелязва кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *