Владо Бучковски: ГЕРБ и ДПС може да подкрепят ПП за вдигане на ветото

„Ако не се беше случило излизането от българското правителство на „Има такъв народ”, се очакваше през тази седмица да има предложение от страна на българския премиер Кирил Петков пред депутатите в българския парламент за разрешаване на въпроса със Северна Македония, каза в интервю за македонската телевизия Телма Владо Бучковски, бивш премиер на Република Северна Македония и представител на правителството на Зоран Заев в преговорите с България, предава БТА.

Петков да поиска мандат, евентуално около предложението на Макрон, ако има възможност за договор в последния момент това да се случи в Париж. Имаше инициативи – Макрон, Шолц… Румен Радев сега прехвърля топката към европейците, те да дадат гаранции. В онази фаза, когато се подготвяше евентуално решение, според мен колкото бяхме близо, толкова бяхме и далеч от решение, но мисля, че Петков беше подготвен да излезе с компромисното предложение и да потърси подкрепа в парламента, добавя Бучковски.

По думите му, обаче „няколко хода, които Петков направи през последния месец, оставят резерви дали е готов на такава решителна стъпка”. Според Бучковски, ако въпросът за вдигане на ветото за преговорите на Република Северна Македония с ЕС стигне до българския парламент, той ще получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ и ДПС, „но това са други изчисления, които ще направят следващата седмица”.

„Мисля, че Кирил Петков ще има мнозинство, но няма много време до срещата на върха на ЕС. Времето също не е съюзник за него, а у нас изглежда вече има умора от това очакване“, каза Бучковски относно възможността да се премахне българското вето върху европейската интеграция на Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *