Владислав Панев: Европейските пари ще родят коалиция на папкането

Владислав Панев: Европейските пари ще родят коалиция на папкането

– Г-н Панев, бяхте на консултациите при президента Радев. Какво се случва с тях?

– Не е важно какво се случва там, а какви са нагласите на партиите в парламента. Като гледам повсеместната радикализация, това е подготовка за избори. На тях отиваш със сплотен електорат. Това се постига чрез крайно говорене, което обаче гори мостовете, и шансовете за кабинет в рамките на този парламент вече са доста намелели.

– Май клонят към нула?

– Не бих казал чак нула. Но почти никой не полага усилия в тази посока. Всеки иска да се позиционира преди изборите.

– Христо Иванов прогнозира, че един служебен кабинет води автоматично до втори, което означава, че отиваме на редовно правителство след Нова година?

– Като нищо – втори, че и трети. При идващата рецесия в Европа заради високите лихви кой ще се занимава да прави кабинет – сложен, с взаимно изключващи се субекти! И то през октомври, точно преди настъпващата зима. На мен ми изглежда самоубийствено. Или пък трябва да се намери много смел човек, защото наистина трябва да има топки.

– Колкото и смел да е, трябва му мнозинство?

– Казвам смел, за да обедини минимум 121 депутати. И то не в коалиция на папкането, която да гласува набързо едни закони, за да дойдат парите от ПВУ. Трябва коалиция на истинските реформи в дългосрочен план. Включително на тема образование, където знаете, че инвестициите са най-дългосрочни – връщат се след 20 години. Но това са стъпките България да бъде конкурентна на света, не на Европа. Защото в момента Азия изяжда Европа с парцалите. Очаквам Европа да не успее да се отърси от няколко миникризи в продължение на години. Веднъж, ЕЦБ не може да вдига лихвите, защото означава потапяне на Италия и Испания; второ, задушаващата регулация, която дава все по-голям дял на другите пазари. А ако Европа е зле, означава навлизането на крайни субекти с много по-голяма тежест в българската политика. Така е логично да стане. Очевидно ще имаме по-радикални течения в парламента, очевидно ще е по-трудно да се формира мнозинство на реформите.

– Има ли някакъв шанс за кабинет с друг мандат, ако „Продължаваме промяната“ не успее?

– ГЕРБ вече обявиха, че връщат мандата. Третият мандат не е невъзможен по рамките на някакво експертно правителство, но също трудноосъществим. Лошото не е само това, че ако няма парламент 2,5 месеца, ще се загубят едни милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). По-важни са истинските реформи, от които държавата има нужда. Не само съдебна власт и избор на ВСС, който става с две трети мнозинство. Говоря въобще за всички реформи, които подобряват конкурентоспособността на българската икономика, облекчение по процедури на регулация и т.н. Това без парламент не може да се случи и ме притеснява много повече от липсата на пари по ПВУ. България може да просперира, ако си напише домашното, а не да чака пари отвън.

– Да се върнем към Плана за възстановяване – първия транш май го спасихме, но ще успеем ли все пак до получим и следващия, за който решаващи са вторите 6 месеца на годината?

– За мен не е най-важната тема. Европейските фондове, винаги съм казвал, не са от най-ефективните, защото се усвояват на килограм. Ако не ги инвестираме ефективно, няма значение дали ще вземем 1, или 5 милиарда. Напротив, тези пари може да направят коалиция на усвояването, а не на истинските реформи. Еврофондовете често са проблем в това отношение.

– Пропуска се важна тема, която не е ясно дали е в приоритета на служебно правителство – България реално няма подсигурен газ за зимата?

– Интерконекторът с Гърция е почти готов, вече почнаха изпитанията.

– Но 1 млрд. куб. м азерски газ не стига доникъде?

– Засега е 1 милиард, може да договорим допълнително. Има терминал за втечнен газ, така че варианти не липсват. Важното е да има диверсификация, защото „Газпром“ спряха газа, може да го пуснат пак и спрат отново след 5 години. Не е сигурен доставчик. За тази зима има осигурен газ, дори и да дойде служебно правителство. Втечнен, азерски, а през тръбите от Турция може да дойде и от Иран или Туркменистан.

– Новата политическа ситуация роди и ново мнозинство при гледане на бюджета, видя се в понеделник на комисия. То гласува каквото реши и на практика вкара харчения за още 800 милиона?

– Има ново мнозинство, факт. Миналата седмица то говореше на вота как няма пари в държавата. Сега вече са на мнение, че бюджетът ще бъде преизпълнен, дайте да изхарчим нови 800 милиона. Тотално противоположни мнения! Явно политическо говорене, което не е в интерес на държавата, вредно е.

– Защо смятате така?

– Те очакват по-голяма инфлация, съответно увеличени приходи от ДДС. Аз въобще не съм убеден, че инфлацията на годишна база ще е по-голяма от настоящата. Говоря за цените на суровините в международен план. Развитие в посока повишаване на лихвите може да доведе дори до сриване на пазарите на суровини.

– Т.е. цените да тръгнат надолу?

– Като нищо може да има и такъв сценарий в края на годината. През февруари аз казах при гледане на бюджета, че заявената инфлация от 5 процента е супер смешна, затова ще има резерви. Сега не съм убеден в казаното от новото мнозинство – че инфлацията ще бъде по-висока от заложената от кабинета. Дори може да бъде по-ниска, и то без правителството да взима каквито и да е мерки.

– Има ли лобизъм в тези раздадени в последния момент 800 милиона?

– Най-голямата част – около 100 милиона, бяха за градския транспорт на София. Сигурно има нужда, защото цените на горивата и електроенергията поскъпнаха, но от друга, получава реално от компенсациите за индустрията. Трябва ясно да видим дали в СГТ продължава да се краде. Защото като бях общински съветник, Ковачки стоеше на изхода в „Топлофикация“. Това го изчистихме благодарение на изнесената от мен информация. Но не съм убеден, че финансите се управляват добре. Всяка помощ от страна на държавата трябва да минава сериозен одит от Сметната палата, за да знаем източват ли се общинските фирми.

– Какво събра новото парламентарно мнозинство във вота срещу Никола Минчев и после срещу кабинета?

– Първото беше демонстрация на сила, а не оставката на Никола Минчев. Искат нова конструкция на мнозинство в парламента – дали този, дали следващия, и ново правителство. Сегашното не ги устройва, защото им разваля схемите като тази на Капитан Андреево, а такива има във всяко министерство. При ГЕРБ навсякъде е било едно и също.

– Премиерът Петков назова Капитан Андреево, „Газпром“ и милиардите за пътища като причината за коалицията срещу кабинета при вота?

– То е едно и също. Специално тези над 3 милиарда за пътища са заложени и сега. По-скоро проблемът беше контролът върху евентуални отклонения на парични потоци. Защото, ако се харчат по предназначение, пътищата ни ще бъдат тотално променени.

– Готви ли се вече ДБ за избори?

– Всеки се готви, като слушате как си викат един на друг „маскари“. Ние като че ли най-малко гледаме да се радикализираме. Трябва да има някой по-мъдър в стаята, когато се обсъжда съдбата на България. Радикалното говорене е вредно, пък дали избирателите ще го оценят, ще броим пилците наесен. Иначе и аз обикалям по районите, мирише на избори, за добро или лошо.

– Възможна ли е коалиция ДБ-ПП и общи листи при евентуални избори наесен?

– Не сме водили разговори, трябва да се види дали ще е разумно. Едно е хората от протеста миналата седмица, на които благодаря. Те, естествено, са разделени може би в чувствата. И не е добра идея да ги изправяме пред избор в последния момент – дали да гласуват за ПП, или за ДБ. Друго е обаче кой начин на явяване ще даде по-добър резултат. Рано е за социология.

– Последно, че ми стана интересно, кои цени могат да тръгнат надолу до края на годината?

– Това зависи от международните пазари, България е доста отворена икономика. Минималният полъх се отразява тук. Започналото повишение на лихвите в САЩ вече сваля цените на някои суровини. Очаква се и ЕЦБ да започне също да ги качва, но там е сложно положението. Ако не го прави, означава инфлация. Покачи ли ги, потапя Испания и Италия. Европа е в много губеща позиция в момента и нови избори ще донесат повече антиевропейски настроения, което не е добре за България.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.