Владислав Горанов категоричен: Данъците няма да се вдигат!

За нас сегашният модел на данъчната система се е доказал като работещ, особено през периода на икономическите последствия от COVID пандемията. Не смятаме, че през следващите години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъците и неповишаването им. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов по време на среща с КНСБ, на която бяха представени основни акценти от предизборната програма на ПП ГЕРБ.

,,Защо правя този анонс? Защото сме свидетели на един нестихващ дебат по отношение на структурата на облагането на доходите на физически лица. Това, което редовно анонсира КНСБ – желанието за въвеждането на необлагаем минимум – е добра тема и тя е свързана с намаляване на данъци, но много други политически партии анонсират дебат за въвеждане на прогресивно облагане, което неминуемо означава удвояване на данъците на средната класа – нещо, което според нас е неправилна и неподходяща мярка в условията на икономическо възстановяване“, посочи Горанов.

Що се отнася до дебата за необлагаемия минимум, той винаги може да бъде на дневен ред, но трябва да се има предвид позицията, от която тръгваме – България е сред държавите с най-ниска преразпределителна роля и когато говорим за данъчната система, всяко отстъпление от държавата трябва да намери място и в отстъпление от задачи, които се възлагат от публичния сектор и затова този дебат не може да бъде проведен само от едната страна на уравнението. Но иначе това, което виждаме през следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция, посочи още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *