Владимир Миленков: Вотът на регистрираните македонци може да вземе два мандата в Пиринско

Кандидатът за народен представител от “Демократична България” Владимир Миленков внесе сигнал до кмета на Благоевград инж. Румен Томов относно хиляди регистрирани северномакедонци в благоевградските села.

“Както вече е известно, в с. Рилци, община Благоевград, тече процедура по дерегистрация на жители на Северна Македония, които са регистрирани в разрез с нормативните разпоредби, бих искал да подам сигнал, че в селата Бело поле, Логодаж и Българчево също има регистрирани такива, като в Бело поле, според данни, с които разполагам са около 10000 души. Това прави секцията в селото най-голямата на Балканския полуостров“, обясни Миленков.

Най-притеснителното, според него е, че тези хора имат право да гласуват на парламентарни избори, което е реална заплаха за манипулиране на вота на българските граждани.

“Искам кметът да извърши проверка и ако бъдат установени нарушения, то да бъдат предприети мерки за дерегистрация на въпросните. Ако например, тези хора, които са регистрирани в Бело поле дойдат и гласуват, те са над 10 000 души – това може да предопредели 2 мандата, което е безумие”, коментира Владимир Миленков и заявява, че “Демократична България” ще се бори срещу всеки подобен опит за влияние върху вота.

Кандидатът за 45-ото Народно събрание споделя още, че от началото на кампанията, когато е започнал срещи с хората, живеещи в благоевградските села е научил за тези регистрации. “Хората споделиха, че се притесняват, защото това е форма на изборен туризъм, който може напълно да обезсмисли техния вот. Имаше хора, които споделиха, че не знаят дали и на техните собствени адреси не са регистрирани македонци, без знанието им”, допълва Миленков.

Темата с тези регистрации става особено актуална по време на избори, припомняме, че през годините има множество журналистически материали, посветени на тази тема, но едва сега се предприемат някакви конкретни мерки в посока дерегистрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *