Включват училищните камери за вота, проверяват машините

Включват училищните камери за вота, проверяват машините

ЦИК трябва така да организира процеса по гласуване на предстоящите парламентарни избори, че да бъдат използвани камерите, които се намират в училищата. Това заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева пред БНТ.

По думите на Матева камерите в училищата са достатъчно добри и ЦИК трябва да влезе във връзка с МОН и да се организира видеонаблюдение на големи екрани във всяка сграда на училището. Тепърва се очаква решението на ЦИК по въпроса. Тя се надява да има видеонаблюдение по време на преброяване на резултатите на парламентарните избори.

При преброяване на резултатите и установяване на бюлетините за действителен и недействителен глас, трябва да има пряка видимост за това каква е информацията, която носи бюлетината или разпечатката от машината за гласуване, обясни Матева.

До момента в ЦИК са регистрирани около 10 наблюдателски организации, като Матева се надява, че ще има поне още толкова.

Проверката на машините за гласуване вече тече. Машините за гласуване не трябва да бъдат обвързани с интернет, не трябва да има електромагнитно въздействие върху тях и за това от Обществения съвет на ЦИК искат да присъстват на проверката на машините.

Основното, което притеснява Обществения съвет към ЦИК, е пренасянето на резултата от гласуването на машини в хартиения протокол. Преди няколко дни били предложени варианти за промяна на изборната книга, но ЦИК обсъдили предложенията и промяна няма да се прави.

Матева не знае дали отново ще се появяват мъртвите души по време на изборите, но ЦИК трябва да води регистър на избирателите. Трябва да се намери решение, защото има много хора в избирателния списък, които от дълги години живеят в чужбина. Там има много проблеми, но това ще бъде решение след изборите, изтъкна Матева.

За гласуването на българите в чужбина, Матева отчете, че са разкрити над 460 секции и се надява, че сънародниците ни зад граница да могат да гласуват. Тя очаква от ЦИК да изготви решения как ще се осъществи процеса на гласуване по време на пандемия, спазвайки разпоредбите на здравния министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *