Вицепремиерът Нинова: Няма да има ръст в цената на тока в близките 3 месеца

В близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока. Това каза пред bTV Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Тя допълни, че мораториум ще има, но не трябва да е със задна дата, защото това вече е неправомерно.

„Ние смятаме, че трябва да има мораториум – не само БСП, но и коалиционните партньори, но не така, както го предложиха ГЕРБ. Те предложиха дата 1 януари 2021 г. Няма как да е със задна дата, би трябвало да е от 16 декември нататък“. Не разбирам истерията, която се развива в парламента, защото това вече е утвърдена европейска практика, каза още Нинова.

„Испания наложиха таван на цените на природния газ ноември 2021 г. за 3 месеца, Румъния – таван на цените на електричество и газ, на 15 септември таван на цените наложиха в Унгария. Това са три европейски държави, които вече са го направили, за да защитят народите си, да предпазят хората от цените”, заяви тя.

Нинова отбеляза, че не споделя думите на Рамадан Аталай от ДПС, че ще фалират всички частни дружества, които пренасят електроенергия. Министърът на икономиката допълни, че поставя на първо място грижата за семействата и домакинствата от 1 януари, тъй като за някои от тях е абсолютно непосилно да поемат още 11% увеличение на цените на тока и енергоносителите, защото това ще доведе до още по-голямо увеличение на всички други цени.

Ръстът на доходите не може да стигне тази инфлация и това увеличение. Затова на първо място поставяме грижата за хората, каза още тя.

Корнелия Нинова възнамерява отново да се кандидатира за председател на партията. „Януари ще бъде констатирана оставката ми на конгрес на БСП. Обмислям и не изключвам варианта да се кандидатирам отново“, коментира тя пред БТВ.

„Януари ще бъде констатирана оставката ми на конгрес на БСП. Обмислям и не изключвам варианта да се кандидатирам отново“, коментира тя пред БТВ.

„Отдавна спрях да следя какво говори Сергей Станишев, при него е „защо си с шапка, защо си без шапка“, каквото и да направим, все не е добро“, добави Нинова. И каза още, че позицията на БСП и правителството за Република Северна Македония не се променя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *