Викна за обяснения съветника Иван Станчев заради скандала с негова съседка

Благоевградският общински съветник от БСП Иван Станчев бе изправен пред Председателския съвет на ОбС, действащ като Етична комисия, за да дава обяснения за заплаха към съседката му в жк „Еленово“ Величка Николова, че ще се обади на „едни хора“ да преместят колата й от мястото, където тя я паркира.

Инцидентът е от началото на месеца, когато Николова се опитала да изгони играещите футбол момчета от махалата, защото топката им често се удряла в стъклото на автомобила й. След двустранна вербална атака от страна на жената и съветника, който опитал да защити сина си, Николова подаде жалба в полицията и в ОбС с искане да усмирят 38-годишния народен избраник.

Пред Етичната комисия Станчев дал същите обяснения, че жената взела топката на детето му и то много се разстроило, затова реагирал като родител, но не я бил заплашвал.

Въпреки поканата от страна на Председателския съвет Николова, която живее в столицата, не успяла да пристигне, за да даде и тя своите обяснения пред колегите на съседа си.

Съветът взе решение да изчака разследването на полицията, след което отново е в готовност да се събере и да обсъди поведението на Иван Станчев.

Самият Станчев миналата година бе сред общинските съветници, които приеха допълнение на Етичния кодекс на общинския съветник в ОбС – Благоевград, според което «общинските съветници трябва да имат такова поведение в обществото, което следва да се определя като неукоримо – т.е. да не предизвикват отрицателни представи и нагласи за тях като за недосегаеми от гледна точка на законността и общоприетите норми за поведение“.

Според чл. 12 от кодекса съветникът няма право да отправя лични нападки, оскърбителни думи и заплахи към гражданите и е длъжен да избягва недоразумения и стълкновения с тях. Ако Председателският съвет установи, че е налице нарушение на Етичния кодекс, той предлага на ОбС да наложи дисциплинарно наказание на провинилия се, което е тристепенно – забележка, порицание и лишаване от 1 до 3 месечни възнаграждения.

Етичният кодекс бе приет в края на миналия мандат и до момента никога благоевградски общински съветник не е бил наказван по него за неприемливо поведение в обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *