Вижте условията за пътуване в Гърция от средата на април

Вижте условията за пътуване в Гърция от средата на април

Туристическият сезон в Гърция започва официално на 14 май, румънските туристи, както и тези от останалите членки на ЕС, ще могат да пътуват в страната още от средата на април и да прекарат великденските празници там, съобщи гръцкият министър на туризма Харис Теохарис по време на посещение в Букурещ, предаде телевизия Диджи24.

За да влязат в южната ни съседка, туристите трябва да изпълнят едно от следните три условия: да представят отрицателен тест за КОВИД-19, да представят доказателство за ваксинация или ако са преболедували КОВИД-19, да покажат тест за антитела.

Туристите може да бъдат тествани на случаен принцип на границата с бързи тестове, а тези, при които тестът даде положителен резултат, ще останат под карантина в гръцки хотел, а разходите за настаняването ще бъдат поети от гръцката страна. Също като миналата година за деца под 10 години не се изисква тестване.

„Бихме искали ЕС да извърши много бързи процедури за разработването и издаването на зеления здравен сертификат, но дотогава водим технически дискусии с румънския министър на туризма да признаем сертификатите, издавани от румънската държава, които да бъдат и на английски език“, посочи Теохарис, цитиран от Аджерпрес.

Той посочи, че след ваксинацията на уязвимото население в Гърция ще бъде ваксиниран и персоналът в туристическия сектор.

„Гърция ще бъде отворена за туризъм от 14 май, но за туристите от ЕС, включително Румъния, ще бъде отворена от април, преди великденските празници, защото знаем, че нашата страна е много популярна дестинация за прекарване на Великден“, заяви още гръцкият министър.

Теохарис добави, че след разговори с хотелиерите те са се ангажирали да предложат допълнителни услуги за сметка на изхарчените от туристите пари за тестовете за КОВИД-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *