Вижте кои са петте най-дълги линии на метрото в света

Вижте кои са петте най-дълги линии на метрото в света

Названието „метрополитен“ (метро) е прието в много страни. То произлиза от името на компанията Metropolitan Railway („столична железница“), която е построила първото метро в Лондон. Въпреки че компанията е британска, днес във Великобритания се използва терминът underground, а в САЩ subway или metro (във Вашингтон например) или някакво местно понятие или съкращение като BART в Сан Франциско например. Името на Metropolitan Railway е придобило популярност във Франция, където компанията спечелила конкурса за строителство на парижкото метро.

В Германия има два вида транспорт – U-Bahn (Untergrundbahn) и S-Bahn (Stadtbahn): първият вид се състои от подземни линии, а вторият – от надземни и наземи линии, които образуват обща система на градски транспорт. Аналогично, в Чикаго и други градове в САЩ, където железопътната линия преминава главно по естакади, съществува термин el или L (от англ. elevated – „повдигнат“).

Първата метролиния е била построена в Лондон през 1863 година и е била малко по-дълга от 5 km. В континентална Европа най-старата подземна линия е построена от френски инженери през 1875 година в Истанбул, но тя била с ограничена дължина и вагоните са били теглени от животинска тяга. Поради този факт най-често се приема, че първото метро в Европа е построено в Будапеща през 1896 година. Първоначално вагоните в метрото нямали прозорци – конструкторите мислели, че никой няма да иска да гледа в тъмния тунел.

Ще ви запознаем с петте най-дълги метрополитена в света и някои интересни факти за тях.

5-то място: Метрото в Сеул, Южна Корея

336 километра е дълга най-голямата система на подземен транспорт в Южна Корея, обслужваща по-голямата част от столицата Сеул. Метрото е с обща дължина 336 километра и е открито през 1974 година. Мрежата има 22 линии и 175 станции, което я прави една от най-големите и най-дългите метро системи в Азия.

Сеулското метро е известно със своята чистота и модерен дизайн, с много станции, оборудвани с най-съвременни технологии като сензорни екрани, Wi-Fi достъп и станции за зареждане на мобилни телефони. Най-натоварената метростанция е Gangnam Station, която обслужва средно 150 000 пътници на ден. Популярността на станцията нарасна още повече след пускането на песента „Gangnam Style“ на южнокорейския изпълнител Psy.

4-то място: Лондонското метро, Великобритания

Лондонският метрополитен е най-старата подземна транспортна система в света, открита през 1863 година. Той е с обща дължина 402 километра и обслужва районите на британската столица. Системата има 11 линии и 270 станции, което я прави развитата и дълга метро системи в Западна Европа. Отличителна черта на това метро е третата релса, която не е скрита под платформата, и полукръглата форма на вагоните.

Лондонското метро е известно със своята емблематична карта и дизайн на станции, много от които се отличават с отличителна архитектура. Най-натоварената гара е Ватерло, през която всеки ден минават над 250 000 души.

3-то място: Московско метро, Русия

Московското метро е една от най-натоварените метро системи в света, обслужваща милиони пътници всеки ден. То е с обща дължина 560 км, включително наскоро откритите линии МЦК и БКЛ. Московското метро е открито през 1935 г. и сега има 14 линии и 320 станции, много от които се отличават с уникална архитектура и произведения на изкуството.

Интересното е, че станция „Маяковская“ е облицована с родонит, полускъпоценен камък. През годините хората са го изтъркали толкова много, че за да се реконструира станцията през 2005 г., беше необходимо да се преоткрие консервирано находище на този минерал в Урал.

Московското метро е известно с високата честота на влаковете. Интервалът на движение в час пик е 30-40 секунди, което е световен рекорд. Най-натоварената станция е „Комсомолская“, която е „котвата“ на площад „Трите гари“. Обслужва 166 000 пътници дневно.

2-ро място: Пекинското метро, Китай

Пекинското метро е втората най-дълга система на метрото в света с обща дължина от 699 километра. Метрото е най-старото в Китай, което е открито през 1969 г. и оттогава се разширява бързо, за да бъде в крак с растежа на града. Системата има 23 линии и 391 станции, което я прави една от най-обширните метро системи в света.

Интересното е, че първата линия на метрото е построена само за 284 дни. Сега метрото в Пекин е известно с надеждната си работа в час пик – влаковете се движат всяка минута. Най-натоварената гара е Xidan с повече от 700 000 души, които минават всеки ден.

1-во място: Метрото в Шанхай, Китай

Метрото в Шанхай е най-дългата система на метрополитен в света с обща дължина от 799 километра. То отвори врати през 1993 г. и оттогава се разшири значително, бързо добавяйки нови линии и станции всяка година. Системата има 18 линии и 396 станции, обслужващи милиони пътници всеки ден, пише skafeto.com. Метрото в Шанхай е известно със своите модерни и добре проектирани станции, много от които имат уникални архитектурни елементи. Метрото в Шанхай е първата система на метрото в света, която използва традиционни линии на метрото и влакове Маглев, които могат да достигнат скорост до 430 км в час.

Най-натоварената гара е People’s Square, която служи като трансферна станция за няколко линии и обслужва средно 800 000 пътници на ден.

В заключение можем да повторим, че метрото играе решаваща роля в осигуряването на екологичен транспорт в много градове по света. Тези подземни транспортни системи предлагат надеждни, бързи и достъпни опции за пътуване за милиони пътници всеки ден, което улеснява хората да се ориентират в натоварените и задръстени градски зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *