Вижте кои са най-интересните места в Сърбия

Вижте кои са най-интересните места в Сърбия

Сърбия е горда нация с богата история и не малко политическо отразяване в медиите. Въпреки това тя остава не особено популярна туристическа дестинация, но с изключителен потенциал.

Грях е красотите на тази страна да останат в сянка, тъй като нейната територия е изпълнена с оживени градове, прекрасна природа, а местните предлагат едни от най-вкусните традиционни ястия на континента. Вижте местата, до които GPS навигацията задължително трябва да ви заведе!

1. Нови сад

Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия и с основателна причина е известен като сръбската Атина. Центърът на града е един от най-красивите в страната, а Петроварадинската крепост е също толкова забележителна, колкото и Белградската. Живущите там са домакини на фестивала EXIT, който се организира през лятото. Той се превръща в едно от най-емблематичните партита в Европа.

2. Каньон Увац

Каньонът Увац е пример за уникалната природа, която Сърбия притежава. Никога не сте виждали река да се извива по този начин сред зеленината. Нейните драматични завои и обрати на фона на екстравагантните планини, хармонично се допълват, за да създадат гледка, която заслужава определението „незабравима“. В крайна сметка реката се влива в Босна и Херцеговина, но нейните сръбски приключения са тези, които завладяват въображението най-много.

3. Дървеният град

Дървеният град, известен още като Кюстендорф, е изграден специално за класиката на режисьора Емир Кустурица „Животът е чудо“ (2004). Мястото е друга мечтана наслада, която буквално е създадена чрез филма. Селото е пълно с улици, посветени на някои от величията на съвременния свят, продължавайки идеята за Дървения град като площадка за творчески гений.

4. Тара

От реката до планината, Тара е най-впечатляващият голям хълм в страната. Изключително залесеният район образува удивителния Национален парк Тара. Той е обгърнат от емблематичната река Дрина и нейните спиращи дъха клисури и дерета. Любителите на дивата природа определено има какво да ги развълнува, тъй като мястото е дом на кафявата мечка, сокола скитник и големия нирец.

5. Ниш

Третият по големина град в Сърбия е много различен от двамата си по-големи братя на север. Тук влиянието на Балканите е силно, въпреки че е трудно човек да се абстрахира от окупация, оставила след себе си ужасяващи паметници като известната Кула с черепите. Повечето черепи са изчезнали, но тези, които са останали, все още са ужасяващо напомнят за над 500-те години османско робство. Кулата с черепите е паметник на историята, който са заслужава да бъде видян.

6. Крепост Голубац

Крепостта Голубац датира от 14 век и се намира в източната част на страната. Не е трудно да се разбере защо това място е избрано за защитно укрепление. Крепостта е на ръба на могъщия Дунав, създавайки смущаващо впечатление от самото начало. Нито реката, нито управниците през различните векове са променили монументалната постройка. Голубац остава един от най-посещаваните и забележителните туристически обекти в Сърбия.

7. Дяволският град

„Дяволският град“ може да не звучи като най-привлекателната дестинация, но определено мястото впечатлява всеки свой посетител (снимката най-горе). Градът представлява колекция от над 200 специфични скални образувания, обикновено наричани „кули“. Въпреки това истината е, че те не могат да бъдат описани с една или две думи. Районът е пълен с интересни легенди – приказки за вещици и истории за онези, които са били подложени на мъчения от дявола. Естетиката обаче е повече от достатъчна, за да оправдае посещението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *