Вижте в кои градове горивото е най-скъпо

Зареждаме с 13 на 100 по-скъп бензин и дизел, отколкото в края на миналата година. Ако през декември литър бензин или дизел струваха около 1,80 лв., то към днешна дата най-масовото гориво се продава значително по-скъпо.

Най-скъпо за гориво у нас плащат в Шумен, Велико Търново и Пловдив. Следват София и Ямбол.

„Това стана в рамките на месец, много бързо. Обстановката е много тежка, кризата е повсеместна. При нас спадът е около 40%“, каза пред bgonair.bg управителят на бензиностанция Венцислав Пенгезов.

Шофьорите вече сериозно усещат поскъпването. В рамките на 3 месеца газта, бензинът и дизелът у нас са се увеличили с над 20 стотинки, като разликата в цената между големите вериги бензиностанции е минимална.

Според Българската петролна и газова асоциация, причините са изцяло външноикономически, а за договорки и картел на българския пазар не може да се говори. Средната цена на основните сортове суров петрол в края на миналата година е била малко над 50 долара за барел. Към днешна дата е с 10 долара повече.

„Трайната политика на ОПЕК в посока на ограничаване на добивите на суров петрол, която води до това, че създава дефицит на пазара и оттам нагнетяване на цените нагоре“, коментира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Според асоциацията основна причина за скок на горивата са и прогнозите за съживяване на пазарите след втората COVID вълна в началото на февруари. Надеждата останала в миналото обаче с настъпването на третата вълна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *