Взрив от недоволство срещу търга за продажбата на 2 дка пред хижа „Бодрост”

Решение на Общински съвет – Благоевград да се проведат търгове за продажба на 4 общински имота в местността Бодрост взриви социалната мрежа. Желанието за купуване на терените е заявено в кметството от Любка Евгениева Крънджилска-Атанасова и бе одобрено с гласовете на почти всички присъстващи на редовната сесия на местния парламент в края на февруари.

Публикация в социалната мрежа обаче алармира, че въпросните парцели са на голямата поляна във вилната зона, точно пред хижа „Бодрост”, на която летуващите се събират вече повече от 70 г. и където децата играят. Сравнение, че тази поляна за летовището е като площада на всяко населено място, предизвика вълна от коментари и остри реакции с апел да се спрат търговете. Четирите парцела са с обща площ от 1869 кв.м, а началната им тръжна цена е между 20 501 лв. и 23 357 лв.

Проверка на в. „Струма“ показва, че въпросните парцели заедно с още доста подобни в цялата вилна зона, включваща местностите Бодрост, Септемврийче, Добро поле и Картала, са одобрени от ОбС и обявени на търгове за продажба още през 2011 г. по време на управлението на кмета Костадин Паскалев и впоследствие по време на кмета Атанас Камбитов всяка година са включвани в програма на общината за продажба, но без особен успех, заради което през 2015 г. кметството прави сериозна рекламна кампания на парцелите за вилно строителство.

В отчета пред ОбС за изпълнение на годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2016 г. едната от причините за неизпълнение на предварително заложените параметри и очаквани приходи се посочва, че се очаквали приходи от около 300 000 лв. в общинската хазна от продажбата на общинските имоти във вилните зони Картала, Добро поле, Бодрост и Септемврийче, но на обявените търгове били продадени само два УПИ в м. Добро поле.

Общински съветници коментираха, че е изключително странно защо точно сега, когато най-после се е появил желаещ да купи 4 от множеството свободни урбанизирани имота за вилно строителство, има остри реакции, каквито е нямало нито в годините, когато в района масово се е строяло незаконно, нито през изминалите 10 г. при многократно обявяваните търгове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *