Веселин Орешков: Жълъдите не са само за прасетата! Брашното от тях дава сила и дълголетие

Жълъдите не са само за прасетата, но и за хората. Това обяви сензационно пред „Телеграф“ доайенът агроном Веселин Орешков.

„Не може да си представите колко много животинки се изхранват есенно време от жълъдите на дъбовете и трупат енергия за зимата. Това не е никак случайно“, коментира топспециалистът. Обясни, че за разлика от животните човешкият организъм трудно усвоява суров този природен дар, но това не означавало да го пренебрегваме.

„Просто трябва да се пече. Когато аз ги събера, ги разрязвам с овощарската ножица през средата. Онези, които са с червейчета, ги бракувам, а другите слагам да се сушат под духалка. Люспите, като се свият, падат сами. После ги пека като семки, да добият приятен аромат. А накрая ги смилам на брашно с мелничка“, разкри технологията Орешков.

Съветва брашното от жълъди да се добавя на вкус при замесване на хляб (слагат се около 50-70 грама), на бисквити, десерти, към смутита и други напитки. „Нямате си представа каква сила и дълголетие дава. Може да се прибавят към него корени от цикория, от глухарче, печена ръж, леблебия. Като кафе също жълъдите може да се приготвят. Въобще от тях човек само може да спечели за здравето си. Те са в краката ни, а не ги оценяваме“, съжали агрономът.

Чичо Веско, както го наричат почитателите му, е експерт по лечебни растения и природосъобразен начин на живот. Народният мъдрец е познат и като лечител и философ, последовател на Петър Дънов. Автор е на 9 книги – наръчници за здравословен и пълноценен живот. Стотици хора се стичат да слушат беседите на Орешков из цялата страната. Преди 1989 г. именно благодарение на родения в Троян експерт у нас навлизат култури като планински лимон, арония, киви (актинидия), райска ябълка (персимон), левзея, шизандра. А за неподозираното съкровище на есента – жълъда, разказа още факти като приказка.

„Аз от години ги събирам. В моята градина има много столетни дъбове и когато родят, земята става толкова обсипана с тях, че като стъпна, се пързалям. Когато се покаже, в началото дъбчето расте много бавно. Тревите му се смеят, както са накокорени нагоре. Но след 5-ата, 6-ата година ела да видиш какво става – от него тръгва да се развива вековно дърво за чудо и приказ. Стотици литри вода държи в корените си. Ето, ако не беше изсечена гората в Странджа, тези наводнения, дето станаха сега, нямаше да са чак такива“, убеден е 83-годишният агроном.

На 29 септември в Ямбол ще се състои прожекция на пътуващия филм „Сезоните на душата“, посветен на Веселин Орешков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *