Велинград изпревари зимните ни курорти по посещения

За пореден месец Велинград е лидер сред най-посещаваните курорти в България. Това показват данните за януари 2021 г. на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). За пореден месец той измества по посетители зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово, но и градове като Пловдив, Варна, Бургас. Ски комплексите са сериозно засегнати от липсата на чужди туристи заради световната пандемия от коронавирус.

СПА столицата на Балканите за втори пореден месец се нарежда след София и почти я достига. В столицата са пренощували над 27 000 гости, а във Велинград – над 25 000 през първия месец на годината, с което отбелязва удвояване в сравнение с декември, когато са били 12 000. Велинград е търсен заради минералната вода, хубавата родопска кухня и доброто обслужване, пише travelnews.bg.

Банско и Боровец се доближават по брой гости до Велинград – с около 25 000 на курорт. Общините Смолян и Чепеларe пък са посетени от около 21 000 туристи. Основно в трите зимни курорта през януари са отсядали българи.

СПА курортът Хисаря се разписва с 6800 пренощували през януари и заема 6 място в класацията за посещения. Следва я Варна с над 6600 туристи. Разложкото село Баня продължава да е хит сред своите близо 6400 гости. Близостта му до Банско допълнително го прави привлекателна дестинация за ски и СПА почивка. В топ 10 влизат още Пловдив – малко над 6 000 и Бургас с над 4700 пренощували, показват данните на Министерството на туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *