Великолепни европейски замъци, до които няма да ви пуснат

Великолепни европейски замъци, до които няма да ви пуснат

Изоставените сгради отдавна са се превърнали в неофициална туристическа атракция. А когато става дума за замъци и имения на прочути династии, интересът става още по-голям.

В Европа е пълно с такива необичайни забележителности. Опустелите сгради, които ще ви покажем, напомнят повече на благороднически имения, отколкото на средновековни замъци на рицари. Особеното при тях е, че са построени едва преди няколко века като семейни резиденции и кули и стени просто не са им били нужни.

Всички тези места биха се превърнали в чудесни местни забележителности, но по различни причини достъпът до тях е забранен.

Château de Singes (Замъкът на маймуните)

Едно от най-красивите изоставени имения във Франция, Шато де Сингс се намира в предградията на Париж и е изоставено от няколко десетилетия. Проблемът е в това, че собствениците не можели да си позволят да поддържато огромно имение, което е откъснато от благата на цивилизацията.

Там дори не е прекарано електричество, а любителите на изоставените места карат по обрасъл път през полето. Районът около замъка е частен, но никой не го пази.

За изоставено имение шатото е идеално запазено. Вътре е изненадващо чисто и даже са останали малко мебели. Мебелите са много по-нови от самата сграда и са закупени от един от последните ентусиасти, който смятал, че ще успее да възстанови сградата.

Заради доброто разположение на прозорците сградата е много светла, но с наближаването на нощта вътре става зловещо. Без плътни стени вътре човек се чувства като риба в аквариум, което не е много приятно, като се има предвид, че наоколо районът е безлюден.

Отоплението в шатото е с печки и няколко камини в различни части на сградата. В миналото вероятно е била приятно да се седи пред огнището на люлеещ се стол, но последният собственик на имението го напуснал през 1976 г., избирайки комфорта на градския живот.

Schloss Reinhardsbrunn (Замъкът на Рапунцел) в Тюрингия

Историята на този замък в херцгогство Саксония-Кобург и Гота започва през 1827 г., когато наследникът на управляващата династия решава да свие „семейно гнездо“ на мястото на някогашен манастир. Около замъка-имение е изградена великолепна градина с езеро, което дори и изоставено изглежда много приветливо.

Британската кралица Виктория и съпругът ѝ Алберт Сакскобургготски са посещавали замъка няколко пъти. След Втората световна война и до 2001 г. замъкът е използван като хотел, но след това е продаден на частно лице.

Новият собственик започва цялостен ремонт, който не е завършен, тъй като парите за закупуване на имота се оказали с престъпен произход и документалното оформяне на покупката зациклило.

Така сградата била изоставена в недовършен ремонт и изглежда така ще стои дълго време. Тя би могла да се превърна в голяма туристическа атракция, но в момента достъпът до нея е забранен.

Durrow Abbey, Тъламор, Ирландия

Този замък е празен през последните години, но отвън изглежда, че сградата все още е обитаема. Той е построен на мястото на средновековно имение през 1779 г., а след това е преустроен в стил „елизабетска готика“.

Това е поредната красива европейска сграда, която би могла да се превърне в туристическа атракция или хотел, но остава неизползваема. И то при положение, че вътре е много запазена. За изоставено имение състоянието ѝ е почти идеално.

И тук собственикът нямал достатъчно средства да поддържа голяма и отдалечена къща и я оставил преди години. До имението има малък параклис, който е бил родовият храм на първите собственици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *