Велика Сряда е – денят на Тайната вечеря и на предателството

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица, последна от живота на Иисус Христос. На този ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да предаде Христос за тридесет сребърника.

Това е денят на Тайната вечеря и на предателството на Юда.

Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, на която Иисус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста. По време на Тайната вечеря той им казва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

На Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. Случката е описана в Матей 26:6-13 от Библията. С мирото тя Го помазала като за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и откривайки ги с великолепните си коси. За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича.

Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това й усърдие ще се разгласи по цял свят.

„Защото сиромасите всякога имате при себе си и, кога поискате, можете да им сторите добро; а Мене не всякога имате.“ /Марк 14:3-9/

Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол. Тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка. Можем да кажем, че общата тема на първите три дни на Страстната седмица е краят на света и съдът Христов.

На този ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие.

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа.

Абсолютно е забранено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи – носи нещастие на къщата.

Не се пере, не се шие, не се тъче.

Децата пък берат здравец, правят го на китки, за да са здраве през цялата година.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата.

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *