ВАС отряза ОМО „Илинден“ с иска им срещу МВР за инцидента пред паметника на Гоце Делчев

ВАС отряза ОМО „Илинден“ с иска им срещу МВР за инцидента пред паметника на Гоце Делчев

Върховен административен съд отхвърли иска на председателя на нелегалната ОМО „Илинден“ в Благоевград Кирил Иванов полицията да му плати 1000 лв. обезщетение за обидата, стреса и срама, който изпитал, когато на 4 май 2019 г. полицай му отнел знамето на организацията пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград, където членове на организацията се събрали да отбележат годишнина от смъртта на революционера. Иванов претендираше и за 90 лв. имуществени вреди – пътните разходи, които платил на участниците от други градове, за да дойдат да почетат Гоце.

В Благоевградския административен съд съдия Илонка Рашкова отхвърли жалбата с мотива, че пратените за охрана на мероприятието полицаи са действали правомерно, тъй като членовете на ОМО са имали разрешение от бившия кмет Атанас Камбитов само да поднесат цветя на паметника, да запалят свещи по християнски обичай и за кратко слово, посветено на 116-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. В разрешителното няма нито дума за знаме, пише в. „Струма“.

Според ВАС освен това Иванов няма право на стотинка обезщетение, защото по никакъв начин не доказал в съда, че е изпитал срам пред съидейниците си за 1000 лв. В резултат върховните магистрати оставиха в сила решението на колежката си от Благоевград и обявиха, че тяхното е окончателно и не подлежи на друго обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *