Ваня Кастрева: Няма да има отмяна на матурите и удължаване на годината

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици. Това съобщи в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

Когато децата 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактните случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачиха, средно с по около 100 на ден, обясни Кастрева.

Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя.

Идентично е нарастването на броя на заразените учители. Имаме 35% ваксинирани учители, заяви Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви: „На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите“.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок, каза в заключение Кастрева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *