Ванга прибра най-верния си човек от Отвъдното

На 92-годишна възраст преди 3 месеца почина баба Витка Петревска, помощница и спътница на пророчицата Ванга до последния ѝ миг. Баба Витка беше една обикновена жена, която по необикновен начин е била избрана от самата Ванга за неин най-доверен човек.

Витка Петревска е родена в петричкото село Първомай. Двете с Ванга се запознават през 1965 г., когато Витка разбира, че синът ѝ, още много малък, е болен от детски паралич. Отишла за помощ при пророчицата и до 1985-а често се виждали. Когато Ванга разбрала, че съпругът на Витка е починал, сама пожелала и я помолила да дойде да живее при нея. „Железни обувки съм обула, за да те доведа тук при мен“, ѝ казвала гадателката. Три пъти пращала хора, за да я викат. Накрая жената се съгласила, от благодарност, че заради помощта на ясновидката синът ѝ проходил. „Витка си е за мен, вземете ли я, няма да се приберете живи“, казвала пророчицата.

Двете заживяват заедно и остават неразделни до смъртта на Ванга. Точно Витка е човекът, който е неотлъчно до леглото на пророчицата ден и нощ, когато тя вече е тежко болна. Най-близката приятелка на баба Ванга до последно запазва заръката ѝ да не споделя нищо от личния ѝ живот.

Отказва интервюта и не говори за пророчествата на феномена от Рупите. Петричани споделят, че винаги ще я помнят като скромната женица, която готвела гозбите, с които баба Ванга посрещала близки и приятели в малката си къщичка. „Плетеше всяка свободна минута. Десетки жилетки е изплела, сама развличаше и правеше преждата“, казват за нея с умиление комшии от Петрич. Витка била виртуоз на кисело зеле със свинско и баниците, с които Ванга черпеше за празниците, казват близките до пророчицата. Грижеше се и за чистотата на двора и пред двете къщи – в Петрич и на Рупите, където през годините петричката пророчица посрещаше хиляди хора от цял свят, потърсили помощ и съветите ѝ. На много от тях не казвала всичко, което виждала в бъдещето, но за да не ѝ тежи, споделяла съдбите им със своята вярна другарка Витка.

Петричани разказват, че помощницата на Ванга знаела кога тя „ще си я прибере“ и ще се срещнат отново. Докато била жива, ѝ казвала, че само смъртта щяла да ги раздели. Малко преди да издъхне, пророчицата я заклела „да настъпи тайните ѝ“ – никога да не ги разказва. Петревска изпълнила волята ѝ и отнесла всички мистерии около нея в гроба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *