Ваксинираме се с РНК и в друг град, има дози от Pfizer и Moderna

Ваксинираме се с РНК и в друг град, има дози от Pfizer и Moderna

Имунизацията с иРНК ваксина у нас ще е възможна дори и в друг град. Това съобщиха експерти от Министерството на здравеопазването. Оказва се, че макар дозите да се разпределят по региони според бройката на населението, няма изискване имунизациите да се поставят само на местни.

Освен това предстои съвсем скоро електронната система за записване за имунизация да показва по места наличните количества от препаратите във ваксинационните пунктове из страната. Системата обаче и към момента ограничава записването за ваксиниране по местоживеене, посочи още експертът от МЗ.

„Представете си, че живеете в Дряново и не сте ваксинирани и отиваме всички от София там, за да се ваксинираме с иРНК ваксина. Чисто въпрос на териториална толерантност е. Все пак хората от съответните региони имат своите права, макар че системата не е обвързана регионално и всеки може да се запише теоретично на територията на цялата страна, но по-редно е да се следва териториалният принцип“, обясни още специалистът. По думите му на този принцип се разпределят ваксините – на база брой население, за да може човек, където и да живее, да има еднакви права с останалите свои съграждани.

Към момента налична за имунизиране ваксина срещу COVID-19 през електронната система е само препаратът на AstraZeneca. Това е и причината тези, които са предпочели иРНК ваксина, да бъдат отложени, обясни за „Монитор“ експерт в здравното министерство. По думите му има много хора от първите три фази – лекари, преподаватели и социални институции, които сега са изявили желание да бъдат имунизирани. Освен това

се запазва втора игла за лицата

на които им е поставена първа доза. Вече и общопрактикуващите лекари също ваксинират с Pfizer и Moderna.

“Когато дойдат големите количества, тогава ще има възможност и през системата този вид ваксина да се поставя. Проблемът сега идва не от недостиг на ваксини, а от факта, че хората не желаят да се ваксинират с оксфордската ваксина, а ваксинирането е доброволен акт и решение на всеки човек“, посочва специалистът. По думите му, ако се налага, дори ще се обяви, че през електронната система към момента може да се ваксинира само с AstraZeneca и ако има желаещи, могат да се възползват, тъй като тя не е забранена.

От здравното министерство уверяват, че ако има европейско решение по отношение на употребата на оксфордския препарат, веднага ще бъде оповестено на гражданите. Още през следващите седмици страната ни очаква по-големи доставки на ваксината на Pfizer. Най-вероятно още през първата половина на май всички, които са отбелязали в електронната система предпочитана ваксина, ще могат да я получат на предпочитаното място.

„Обезпокоени сме от новините, които получаваме отвъд Океана относно ваксината на Janssen (виж стр. 12). До края на деня очакваме становище от ЕМА и ще решим как да процедираме”, пък заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг. Той присъства на получаването на лекарствения продукт „Ремдесивир”от представители на регионални здравни инспекции в страната. Относно поставянето на втора доза от ваксината на AstraZeneca на вече имунизираните с нея здравният министър каза, че всеки, който желае втора доза, може да я получи.

Мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна

„Тези, които не желаят да си я поставят, за тях ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два – ваксината на Pfizer и тази на Moderna. Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експертно решение, ще се доверя на тяхното мнение“, заяви проф. Ангелов.

Наблюдава се тенденция в почти всички области в страна на спад на новозаболелите. Броят на приетите в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения също е намалял. Тази тенденция дава възможност на медиците „да дишат по-спокойно”, обясни министърът. Решение за разхлабване на мерките може да бъде взето след анализ на двуседмичните данни, които се представят в четвъртък.

Проверка в страната показа, че все още има места у нас, в които се извършва имунизация с иРНК. По една доза от ваксината на Pfizer например получават джипитата в Пловдив, съобщиха от РЗИ. В момента там имат дози за около едва 480 души, а в електронния регистър са се записали над 700-800 човека. От РЗИ са уведомили джипитата, че количествата на ваксината на „Пфайзер“ са крайно недостатъчни и се надяват от 19 април и в Пловдив да пристигнат нови дози. Три са ваксинационните пунктове в Пловдив, като в тях се предлага предимно ваксината на AstraZeneca. Интересът към нея обаче е изключително слаб, признават лекарите. „Ваксинират и с „Пфайзер“, но количествата са малко“, казват още те.

Ваксинирането на хора в Русенско от други области е възможно, но тези случаи не са много. В МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла например

са се имунизирали живеещи на други места

в страната, но имащи близки в градчето, съобщи директорът Димитър Димитров. Към момента се извършва ваксинация с трите вида ваксини – Pfizer, Moderna и AstraZeneca, стига да са налични в съответния ваксинационен кабинет. Зелени коридори за последно имаше в началото на април, затова е необходимо желаещите да се запишат предварително и да заявят предпочитанието си към определена ваксина. В областта са извършени близо 15 000 имунизации, като втора доза са получили малко над 3000 души.

В Шумен в изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 продължава организираният от РЗИ-Шумен зелен коридор за имунизиране на възрастни хора на и над 65-годишна възраст поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход. Само при тях при този зелен коридор се използва РНК ваксината на Moderna и това се обявява предварително. Имунизацията с „Астра“ не е спряна, но желаещите са малко. За последното денонощие има само 7 души с AstraZeneca, а по зеления коридор за 65+ са ваксинирани 68 души с Moderna, като интересът за нея е голям.

В Пазарджик ваксинират с „Пфайзер“ и AstraZeneca. Няма зелени коридори, а са разпределени ваксините по джипитата и за ваксинационните кабинети за записалите се в Националния електронен регистър на МЗ. Има хора, които търсят и „Астра“-та, но повечето предпочитат „Пфайзер“.

Само по един флакон от РНК ваксините дават

на личните лекари в Кюстендилско. Общопрактикуващият лекар д-р Румен Стоименов, който е с най-голям брой пациенти в общината – над 2200, е получил един флакон на Moderna преди седмица. „Сега ни казаха, че тези, които са взели миналата седмица, тази няма да получат. В един флакон са 10 дози. Аз какво да правя, като при мен има много възрастни хора, всички подлежат на имунизация, а ваксини няма. Никой не се съобразява с този факт, а да не говорим, че ни дават само векторната AstraZeneca, която никой не я иска“, коментира още д-р Румен Стоименов.

По негови думи парадоксалното е, че по един флакон се дава и на педиатрите, които имат записани по едва 20-30 човека за ваксинация, а при него по списък са стотици. „Преди да се стигне до тази ситуация с AstraZeneca, аз съм ваксинирал около 30 човека. Сега те подлежат на реимунизация, но яснота с коя ваксина ще бъде направена няма. При мен тези, които съм ваксинирал с AstraZeneca, не са имали някакви проблеми или странични ефекти“, обяви още д-р Стоименов.

В Хасковска област върви имунизацията с РНК ваксини в четвърта фаза. Поставя се Pfizer на хора над 65 години или на хронично болни под тази възрастова граница. Ваксинацията върви през джипитата. С Moderna се ваксинират само хора, които са получили първа въксина. С AstraZeneca върви ваксинацията в кабинета на РЗИ за всички, които преди това са се регистрирали, че желаят ваксинация с тази ваксина. Това съобщи д-р Соня Димитрова, шеф на РЗИ-Хасково. Pfizer и Moderna се поставят и на

хората от изборните комисии, които не са получили втората доза

Имунизирането с РНК ваксини в област Добрич не е спирано и според доставените количества от препарати се извършва по график на записалите се през електронния регистър лица в имунизационните кабинети, както и на лица от първа и втора фаза от Националния имунизационен план – медицински лица, заети в образованието и социалните услуги. От днес до петък по график личните лекари получават дози от „Пфайзер“, които бяха доставени на 12.04., съобщи д-р Ангелова, директор на РЗИ. Със старта на кампанията за ваксиниране през имунизационните кабинети в Добричка област са преминали лица от област Варна.

„Връщане на хора от кабинетите има, когато има струпване. Умоляваме гражданите, записали се през електронния регистър, да изчакват обаждане от кабинет, защото невинаги генерираният от системата есемес, който получават, е съобразен с графика на посочения от всеки желаещ кабинет и наличното количество ваксини“ – съветва още лекарят. По отношение на оспорваната AstraZeneca д-р Ангелова заяви, че към момента тя не е спряна за прилагане, като се спазват всички указания на МЗ. „До поставянето на втора доза на лица от областта има още поне две седмици, като до това време считаме, че ще има допълнителна информация“ – допълва директорът на РЗИ.

16,5% от преболедувалите COVID правят тромбози

Огромен процент от пациентите с COVID-19 се регистрират с тромбози в големите съдове, които са животозастрашаващи. Това заяви пред bTV националният консултант по ангиология и началник на Клиниката по ангиология в Аджибадем Сити клиник болница „Токуда“ проф. Милена Станева. По думите й тромбозите се появяват при над 16,5% от прекаралите заболяването, като това се случва както при самото заболяване, така и месец-два след него.

„Наистина COVID-19 е доста сериозно заболяване, при него се образуват тромби както в малките, така и в големите артерии и вени”, обясни проф. Станева. По думите й е трудно да се каже към момента кое точно във ваксината предизвиква този страничен ефект.

„За съжаление в момента сме в такава ситуация – за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се прави. Ползите от ваксината обаче са по-големи, отколкото е вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата хора, при които ваксината на AstraZeneca не трябва да се прилага“, обясни още ангиологът. По думите й е сигурно, че ЕМА ще излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина или с повишено внимание да се поставя.

„До момента от ЕМА са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани“, посочи още ангиологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *