Бюлетината за 4 април в Пиринско е най-дългата в страната – 61 см

Районната избирателна комисия в Благоевград вчера качи на сайта си бюлетината, с която избирателите от Благоевградска област ще гласуват на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Тя е най-дългата в страната – близо 61 см в разгърнато положение, заради включването след имената на 30-те партии и коалиции и името на единствения в страната независим кандидат за депутат, който е бизнесмен от Гоце Делчев.

За областта ще бъдат отпечатани 320 000 броя бюлетини, въпреки че във всички избирателни секции, в които има повече от 299 избиратели, ще бъде доставено и устройство за машинно гласуване.

Цената на 1 бюлетина е около 21 ст. и общото количество от 7 535 000 ще струва на държавата близo 1,55 млн. лeвa.

Нa миналите пaрлaмeнтaрни избoри прeз 2017 г. бюлетината струваше на данъкоплатеца около 18 ст.

Вчера започна раздаването на предпазните средства за членовете на секционните избирателни комисии в областта. Те пристигнаха в началото на седмицата и бяха стоварени в склад на благоевградската митница, откъдето първо общините по Местенското корито получиха маски, защитни костюми, ръкавици, дезинфектанти и др. Само медицинските маски, изпратени в областта, са 30 400 бр., от които по 1 ще получи всеки член на СИК, а останалите ще бъдат раздадени на тези, които отидат да гласуват без маски.

В партидата има още 1200 защитни костюма за членовете на комисиите в болничните Ковид отделения и в мобилните комисии, които ще обикалят карантинираните, има 3600 дезинфектанта за ръце, 1040 спрея за почистване на повърхности и др. Днес за медицински предпазни средства пред склада ще се подредят и представителите на общините от поречието на Струма.

В момента в РИК – Благоевград тече регистрация на застъпниците, които всяка партия или коалиция, участващи в изборите, има право да включи в изборния процес. Съгласно указанията на ЦИК общият брой застъпниците на всяка кандидатска листа или инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район, тоест за Благоевградска област всяка партия и независимият кандидат-депутат имат право да си назначат по 545-има застъпници, колкото са СИК-овете.

Теоретично това означава, че 16 895 застъпници имат право да се намесят в изборния процес в Благоевград, да присъстват в изборното помещение при откриването и закриването на изборния ден, по време на гласуването, както и при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването, за което членовете на съответната СИК са длъжни да им осигурят пряка видимост, освен това след приключване на изборния ден да получат протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция, като преди това въпросният протокол се подпечатва на всяка страница с печата на комисията и се подписва от председателя, заместник-председателя и секретаря.

Точно това тяхно право обикновено забавя много СИК-ове при предаване на изборните материали в РИК, защото принтерите често се развалят, свършва им мастилото, а ако случайно спре токът, което често се случва в малките селски секции, всички са длъжни да чакат идването на тока, за да отпечатат протоколите. Добрата новина е, че тъй като трябва да платят на всеки един от застъпниците си /тарифите са между 30 и 50 лв. на човек/, никоя партия до момента не си е позволила разкоша да прати свои наблюдатели във всичките секции на територията на Първи Благоевградски избирателен район – позволяват си го само големите партии, и то в по-големите секции.

До момента в РИК няма подадено нито едно име на застъпник, защото регистрацията им може да се прави до 17.00 ч. на 03.04.2021 г., а у нас обикновено всичко се прави в последния момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *