Бюджетът светна „на червено“ с над 650 милиона лева заради харчовете

Бюджетът светна „на червено“ с над 650 милиона лева заради харчовете

Бюджетът на държавата най-вероятно ще отчете дефицит от 656 млн. лв. още в края на месец март. Това става ясно от предварителните данни на Министерството на финансите, оповестени днес. За сравнение, през предходни години, включително в кризисната 2020 г., бюджетът преминаваше към дефицит доста опо-късно – чак през ноември.

Тази година бюджетът е разчетен на дефицит от 4.9 млрд. лв. (3.9% от БВП). Започва да намалява и фискалният резерв, чрез който се финансира дефицитът. В БНБ правителството държи 7.4 млрд. лв. към края на март, а целият фискален резерв по данни на МФ е бил в размер на 8.8 млрд. лв. към края на февруари. Около 4.5 млрд. лв. от тази сума не би могла да се ползва за финансиране на текущ дефицит на бюджета, защото включва няколко защитени фонда, сред които е Сребърния пенсионен фонд в размер на 3.3 млрд. лв.

Според доклада на финансовото министерство към март 2021 г. данъчните и неданъчните приходи нарастват с 366 млн. лв. (3.6%) в сравнение със същия период на миналата година. Влияние оказват променените в крайни срокове за подаване на годишната данъчна декларация за 2020 г. и за плащане на корпоративния данък.

Разходите за първото тримесечие обаче значително надвишават миналогодишните – с 2.3 млрд.лв. Причината за ръста са мерките за борба с Ковид-19 и преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията – мярката „60/40“ („80/20“), схемата „Запази ме“, подкрепата с оборотен капитал от НАП и др.

Разходите за пенсии са увеличени с 320 млн. лв. само за добавките в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до март. Отделно са увеличените средства заради вдигането на минималната пенсия и заради ефекта от актуализацията през юли 2020 г.

Отчитат се и по-високи разходи в здравеопазването – за ваксини, медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с пандемията (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на сестрите – 360 лв. и на санитарите – 120 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *