Българи на протест пред посолството на Северна Македония в Брюксел

Българи от инициативния комитет за защита на човешките права „Шемето“ протестираха пред посолството на Република Северна Македония в Брюксел с настояване западната ни съседка да спазва правата им и поискаха Еврокомисията да осъществи мониторинг за целта.

Председателят на комитета Живко Чакръкчиев заяви пред БНР, че това е в защита на българите в Република Северна Македония, за да не бъдат дискриминирани.

„Вчера хора от Република Северна Македония щяха да бъдат тук с нас, но бяха спрени на граница и задържани там за измислени причини да не могат да дойдат навреме и да се качат на самолета. А има много други случаи на дискриминация, примерно страхът да се обявят за българи, както те искат да го направят, защото имат такова самосъзнание. Или пък да запишат децата си като българчета, абсолютно не могат да намерят място в детска градина или училище“, каза Чакракчиев.

Запитан за вероятността България да промени позицията си за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, Чакракчиев отговори:

„Работа на политиците е да правят политиката си. Аз и моите колеги нямаме нищо против политиките на България. Ние просто твърдо държим да обърнем внимание на Европейската комисия, когато става въпрос за Македония и приемането им като членове на ЕС, да наложат мониторинг на спазването на човешките права“.

Това е третият протест в рамките на две седмици, като предишните бяха пред посолствата на Северна Македония в Берлин и Париж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *