Българи блокирани с часове между Германия и Чехия

Българи се оказаха блокирани с часове на границата между Германия и Чехия. Те нямали част от необходимите документи, за да преминат през пункта. Властите обаче реагираха – блокираните пътници ще пренощуват в консулството ни в Прага, а днес ще бъдат върнати в България безплатно.

Наши сънародници се обърнаха към NOVA, след като от вчера сутрин са в безизходица. На път от София към Хамбург те минават през чешко-немската граница, но не успяват да я преминат. Причината: нямали част от необходимите документи.

„Нямат адресни регистрации, което е задължително изискване на сайта на немското министерство. Сега наново не могат да ги представят. Тези, които са имали всички необходими документи, са продължили своето пътуване”, заяви Георги Атанасов, който е управител на фирмата, превозвала българите.

Българската фирма, която превозва сънародниците ни към Германия, се свързва с външното ни министерство и консулствата ни в Берлин и Прага. И докато получи съдействие от тяхна страна, опитите българите да преминат границата продължават.

„Автобусът беше пренасочен да премине през друг граничен пункт, за да могат тези пътници да продължат пътуването си – и оттам са ги върнали. Тези пътници бяха свалени, останалите продължиха своето пътуване”, каза още Атанасов.

„50-местен автобус мина граница с двама човека. Остави ни 8 човека като кучета на студа”, коментира Мариян Мирев.

Последните часове българите прекарват на открито. „Затворена държава, няма работещ хотел, магазините затварят в 22 часа, в бензиностанциите не могат да влизат повече от трима човека”, каза още той.

Проблемът им обаче намира своето решение. „Съвместно с Министерство на външните работи организирахме бус, който да ги приеме от границата, да ги закара до нашата мисия в Прага, където да пренощуват и утре да бъдат превозени напълно безплатно обратно до България. Все пак трябва да има някаква човещина”, заяви Георги Атанасов.

„Благодаря на консула в Прага, че предприе действия и ще ни намери къде да спим тази вечер”, каза Мариян Мирев.

Заради строгите противоепидемични мерки в Чехия българският превозвач е отменил следващите си пътувания, които преминават транзитно през европейската страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *