България избира новите депутати с дистанция, дезинфекция и задължително маска

Днес се провеждат избори за 45-то Народно събрание. В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316. Днешният вот е по-особен, защото се провежда в условия на пандемия.

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си машинно. В тях има над 299 избиратели. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Covid секциите в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. На хартиената бюлетината се отбелязва „със син химикал „X“ или „V“. Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат“, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици.

Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата.

Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март това е посочено пред Общината.

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на 1,2 и 3 април не могат да гласуват, както и тези, които са карантинирани на адрес, различен от постоянния, както и карантинираните от общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция.

Студентите с постоянен адрес в град, различен от този на висшето училище, гласуват там, където учат, със заверена Студентска книжка в избрана от тях секция, като попълват заявление, че няма да упражнят вота на друго място.

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адрес у нас като също попълнят заявление.

Изборният ден започна в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред секциите, той може да бъде удължен до 21 часа.

У изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, от 7.00 сутринта и не по късно от 21.00 часа всички камери ще бъдат изключени, а техните обективи – закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота.

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465. Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат до 20.00 часа в днешния изборен ден, посочиха от Централната избирателна комисия.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 8.30 до 19.00 часа.

Въвеждането на забрани за продажба на алкохол става по преценка на кметовете. В София е забранена употребата на алкохол в изборните помещения и около тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *