България в локдаун: 10 дни без ресторант, фитнес, театър и мол

Локдаун за цялата страна заради разпространението на COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ. Новите противоепидемични мерки ще влязат в сила от понеделник 22 март и се предвижда да са за срок от 10 дни.

„В цялата страна през последните 2-3 седмици продължават да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за COVID-19. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна“, обясни министърът на здравеопазването и изброи основните противоепидемични мерки.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Местата за хранене в хотелите следва да реорганизират работата си.

Преустановят се посещенията в казината и игралните зали

Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с търговска площ над 300 кв.м. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, както и за супермаркет и хипермаркет.

Също така се преустановяват посещенията на търговските центрове, молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори и др. доставчици на съобщителни услуги. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия също се преустановява. Както и посещенията на фитнеси и зали за групови занимания, както и колективни и индивидуални спортни мероприятия.

Спират всички културни и развлекателни мероприятия като кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти и т.н. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер: сватби, кръщенета с присъствие на повече от 15 човека. Преустановяват се туристическите пътувания, екскурзии и посещението на туристически обекти. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито: празненства, събори, фестивали и др.

На всички пазари и тържища задължително се носят маски и трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите.

Преустановяват се учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др. в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Здравният министър обясни, че целта на мерките е контролът, който е към настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен със същите резултати, без да се стига до лошите спомени от октомври и ноември.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че на 14-дневна база смъртността у нас ни отрежда на първо място на Балканите и на 4-то в ЕС. По заболеваемост в ЕС страната ни се нарежда на 9-о място. Доц. Кунчев отчете като неприятна тенденцията, че с изключение на Търговище,

цялата страна попада в „червена зона“

Той посочи, че най-голяма заболеваемост за този период е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил – това са областите със заболеваемост над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали. Епидемиологът обясни още, че COVID вълната, която беше предизвикана от британския вариант, е обхванала целия континент, а най-високите стойности по заболеваемост има в Централна Европа и Балканите. По думите му това е и предпоставка за налагането на по-строгите мерки.

„Науката ни казва да не се страхуваме. Всички решения досега се взимат само на база на науката. Няма правилна рецепта и схема. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва. Говорим за различни щамове – британски, нигерийски, а от няколко дни и за френски, който не се хващал с PCR тест. Решението е трудно. Рано е за оценки. Рано е да кажем дали сме сгрешили. В основата на всяко решение е стояла грижата за всеки отделен човек“, заяви проф. Ангелов и призна, че наистина в цялата страна има доста деца в болниците с COVID-19. Почти всички са с пневмонични процеси, но медицината надделява.

„Следим с тревога нарастването на случаите в София. Ситуацията налага по-твърди мерки по няколко причини“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че има ръст с 35% за 10 дни на хоспитализираните, 36% е ръстът на хората, които са на интензивно лечение. По думите й данните за новозаразените са близки до края на ноември, когато най-големият брой е бил 2264 души, регистрирани на 30 ноември.

Кметът обясни още, че вече трети ден новорегистрираните случаи на COVID-19 в София са над 1000. Тя обясни, че ще бъдат разрешени заниманията за децата, които имат нужда от индивидуални занимания със специалисти като психолог и т. н. Продължава мярката за финансова помощ за родителите в неплатен отпуск заради ситуацията. Продължават да работят и COVID кабинетите в София, напомни кметът.

Здравният министър подчерта, че не всичко е затворено и посочи, че няма вечерни часове. По думите му

изборите и сигурността им са обезпечени

„Ще си изпълним ангажимента те да протекат безопасно“, категоричен е той.

Здравният министър обясни още, че AstraZeneca не причинява нищо и няма доказателства, които да потвърждават други твърдения. „Изчакваме решението на ЕМА. Ако истината е тази, която твърдят учените, продължаваме ваксинацията. Сега на склад имаме 100 000 ваксини на AstraZeneca, до края на месеца очакваме още 180 000“, заяви още Ангелов. Той посочи, че в момента се поставя ваксина на хората от фазите и призова хората ваксинирали се с AstraZeneca да бъдат спокойни за живота и здравето си.

Хората, които са се записали в електронния регистър, ще бъдат уведомени чрез мейл или sms за кога се пренасочва часът им за ваксинация, обясни още здравният министър и призна, че не знае дали това е последна вълна.

“Отварянето на електронния регистър зависи от две неща – дали ще продължи имунизирането на изборната администрация и дали ЕМА ще излезе с положително становище за временно спрения препарат у нас AstraZeneca.

Ангелов посочи, че сега пациентите излизат по-бързо отпреди от болниците. „Недостиг на легла в страната няма. 46 хиляди са наличните легла, като 7800 са заети. Има усещане за повишен натиск към някои лечебни заведения“, увери здравният министър и посочи, че не се знае дали това ще е последната COVID вълна.

Фандъкова: С бизнеса готвим план за отваряне при спад на заразата

Разговарях с представители на големите търговски центрове и ресторантьорския бизнес. Ограниченията са тежки за бизнеса и служителите им, но имаме тяхното разбиране. Заедно с бизнеса подготвяме и план за поетапно отваряне при спиране на ръста и спад на новите случаи и хоспитализираните. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

„Разговаряхме и с директори, учители и родители. Разбирам родителите, които не биха искали затваряне на яслите, детските градини и училищата с начален етап. Задържахме максимално дълго присъственото обучение на най-малките, но настояването на лекарите е категорично на база данните за болни и карантинирани деца и ученици. Продължават мерките на Министерство на труда и социалната политика за финансова подкрепа на служители в неплатен отпуск и родители, които остават вкъщи при децата си“, написа още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *