Българинът обикаля бензиностанции, за да търси по-евтино гориво

Отново ръст в цените на горивата у нас. Само за ден средната цена се повиши с между 1 и 3 стотинки за литър. На годишна база масовия бензин А95 е поскъпнал с близо 32% и вече достига средно 2,51 лв./л.

При дизела увеличението е дори по-голямо – 35%. В момента средно се търгува за 2,58 лв. за литър. При пропан бутанът ръстът е от 40%. Ако за литър през февруари миналата година сме плащали под 1 лев, то при зареждане на автомобила днес средната цена е 1,40 лв./л.

Най-осезаемо е поскъпването при метана – от рекордните 113 %. От 1,32 лв./л. през февруари 2021 година цената за литър метан е 2,82 лв./л. или литър от суровината е поскъпнал с 1,50 лв.

Дойчин Стоянов помни, че е карал с газ за 0,80 лв. на литър. Сега обикаля по бензиностанциите, за да намери по-ниски цени.

„Това е безбожна работа. Всеки ден по 10, по 20, по 10, по 20, всеки ден ги вдигат цените. Не е добре. Ако ти кажа, че на 0,80 лв. съм карал, сега ми идва много вече“, сподели той.

На годишна база към днешна дата масовият бензин А 95 е поскъпнал с 0,60 лв., а дизелът със 67.

„Виждате какво се случва с пазара на суров петрол, трендът е непрекъснато нагоре. Вчера бяха достигнати стойности от 96 долара за барел, днес са малко по-ниски, около 94,5. Ситуация, която е провокирана от това, което се случва е Украйна, има напрежение там, пазарът се притеснява от намаляване на доставките“, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Хората все повече се ориентират към придвижване с алтернативни превозни средства.

„Предимно колело карам, по-евтино е и здравословно, най-важното. 166 км съм изминал за 15 дни, 10 км ми е средно на ден с колата, а с колелото изминавам повече“, подчерта Деян Кралев.

А прогнозите за още по-сериозно поскъпване са напълно реални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Млади шофьори вземат книжка без нито час в нощно каране и без да знаят да изпреварват
Next post В Благоевград представят „Художественият живот в Благоевград“