Бъдещите коли на Hyundai ще викат полиция при опасност

Как ще изглеждат колите на бъдещето? Според Hyundai ще бъдат все по-свързани и ще могат да наблюдават както пътя, така и салона на автомобила. Това стана по време на фестивал на технологиите в Сеул, организиран от корейския производител.

На събитието, предназначено да насърчи творческите изследвания на служителите, тазгодишната тема беше „Технологии със сърце, които променят света“ и една от наградите беше спечелена от идея, наречена H-SOS.

Концепцията предвижда бъдеще, в което кола, оборудвана с външни микрофони, може винаги да чува за предупредителни знаци, като писъци на човек или експлозия. Ако открие подобно нещо, превозното средство може да активира фаровете, аварийните светлини и клаксона, като същевременно започне да използва камерите за запис на околната среда.

Колата също така може да предупреди полицията, като изпрати на служителите своето местоположение и заснетия видеозапис. В случай на престъпление или бедствие, автомобилът може дори да предупреди собствениците на близки превозни средства да се отдалечат от района.

Според компанията по-голямата част от технологиите, необходими за създаването на подобен автомобил, вече съществуват. Това, което липсва обаче, е внедряването и интегрирането в настоящите бордови системи.

Като пример за тази технология, макар и непълна, може да се вземе Sentinel Mode на Tesla, който вече е в състояние да записва действията на вандали, които увреждат автомобила по някакъв начин. Освен това съществуват Shazam и Google Music, които вече могат да слушат звук за няколко секунди и да го разпознават чрез алгоритми.

Това показва, че технология като предложената от Hyundai не би била невъзможна за прилагане, въпреки че първо трябва да се въведе доста стабилна защита на поверителността на крайните потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *