Буруджиева: ГЕРБ не искат да свалят правителството, ще искат ротация на министри

„Нашите политици не разбират, че сегашното управление е управление в кризисни ситуации. Не може да се използват такива думи. Няма такава пряка връзка (между стабилността на правителството и протестите), ние си я създаваме на базата на нашите спомени”. Това заяви политологът Татяна Буруджиева пред Нова тв по повод изказването на премиера Денков, който нарече зърнопроизводителите „терористи” и възможността техните протести да се отразят на стабилността на кабинета.

ГЕРБ не искат да свалят правителството и да разрушат „Сглобката”, те ще търсят всяка грешка и всеки проблем на всеки отделен министър, ще го натоварват с мнението, че гилдията не може да го търпи и при ротацията на премиерите ГЕРБ ще се опитат да сменят и част от министрите.

За кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев и шанса му да спечели кметското място в София тя каза, че неговата кампания е започнала отпреди 4 месеца. „Той е втвърдил каквото е могъл да втвърди, големият му проблем е, че няма периферия, която да привлече. В София ще имаме балотаж на изборите, въпросът е кой ще влезе на втори тур. Ефективният ход в една кампания е да вземеш максималното, което ситуацията ти дава. Когато имаш сериозни кандидатури, не може да очакваш нещо да разместиш в последния момент”, каза Буруджиева. Тя изтъкна кандидатурата на Вили Лилков, който е много повече в пространството на ДБ, отколкото в ГЕРБ.

„Очакването да бъде номиниран този силен, много разпознаваем човек, който да спечели вота за София, показва слабост. Който и да издигнат от ГЕРБ, той има шансовете за балотаж на базата на електоралните нагласи”, обясни тя.

Буруджиева изтъкна единодушие в БСП около кандидатурата на Ваня Григорова. „Тя е различният кандидат. Тя говори по различен начин, тя е с различен профил, с различно говорене, с различни ценности, което дава много шансове в една кампания”, обясни политологът за шансовете на Григорова.

До Нова година политиците ще се занимават с бюджета и промените в Конституцията, каза тя и обясни, че големият казус ще бъде краят на февруари и началото на март. „Очертава се една картина, която работи за ГЕРБ. Те самите сложиха фокуса във София”, каза Буруджиева.

Относно поведението на земеделския министър Кирил Вътев, тя каза че е недопустимо един министър да говори едно пред ресорния бизнес и след това друго. „Това огъване като захаросан бонбон никак не е добре. Проблемите започват да се концентрират там, където е слаб министъра”, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *