Бургас и Шумен вече без планови операции, в София спират от понеделник

Нови противоепидемични мерки и спиране на плановия прием и плановите операции се въвеждат в градовете, които са в червената зона. Причината е увеличеният брой заразени с COVID-19. В Шумен и Бургас от вчера, а в София от понеделник се преустановяват плановият прием и операциите.

Припомняме, че в четвъртък от Националния оперативен щаб обясниха, че допълнителни мерки ще се взимат на локално ниво от всяко РЗИ. От щаба препоръчаха на болниците, които попадат в червената зона на заболеваемост, да наложат ограничения. Данните показват, че в червената зона са по-голямата част от областите в страната. По време на провелия се Софийски оперативен щаб във връзка с пандемията от COVID-19 директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев изнесе данни, че заболелите в София са над 440 на 100 000 души.

Според заповедта на директора на РЗИ-София

плановият прием и плановите операции и свиждания се преустановяват от понеделник – 8 март. В заповедта е описано, че ограничението е за всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на столицата. Забраняват се и свиждания в лечебни заведения. Ограничението обаче не важи за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраната не се отнася за контролните органи. От РЗИ-София уточняват, че временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на столицата.

От „Пирогов“ и „Александровска“ първи съобщиха, че спират плановия прием и плановите операции и свиждания.

Директорът на най-големия спешен център в страната проф. Асен Балтов издаде вчера заповед, с която се

засилва контролът по входовете на болницата

Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти. От лечебното заведение обясняват, че продължава ваксинацията на приоритетните групи в страната. УМБАЛ „Александровска“ също спира плановия прием и плановите операции, обяви пред БНТ директорът й проф. Борис Богов.

Директорът на „Александровска“ посочи, че на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В COVID отделенията има 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи. Заети са около 40% от разкритите легла.

В болниците в Плевенска област се забраняват свижданията със заповед на Регионалната здравна инспекция в Плевен. Ограничението е до 19 март. Заради COVID-19 от 3 март са спрени плановите операции в Бургас. Причината е липса на екипи, които да обслужват болните от COVID-19. В града се увеличават и леглата за инфектираните с коронавирус на 390.

Междувременно и във Враца затегнаха противоепидемичните мерки заради по-високия брой заболели с COVID-19. От вчера в града са в сила допълнителни ограничения. Те са по предложение на Общинския оперативен щаб и се въвеждат заради значителния ръст на новозаразени с COVID-19. Враца се намира в червената зона и е в първата тройка на общините с висок процент диагностицирани. Данните показват, че средната заболеваемост за последните 14 дни в града е 493-ма на 100 000 души.

От вчера в града става задължително носенето на маски на открити места, където се събират повече хора. Засилва се контролът и при системни нарушения ще се спира работата на обектите. Мерките са в сила до 18 март.

32-годишна бременна жена сред жертвите на заразата

Бременна жена на 32 години е сред жертвите на коронавируса през последното денонощие, става ясно от данните в Единния информационен портал. Най-младият починал пък е 31-годишен мъж, който е имал хронично чернодробно заболяване. Починалите за последното денонощие са общо 93-ма. 2198 са новодиагностицираните с COVID-19 лица, а излекуваните са 1638, показват още данните в портала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *