Броим средно 30 000 евро за ваканционно жилище в Банско и Боровец

Броим средно 30 000 евро за ваканционно жилище в Банско и Боровец

30 000 евро даваме средно за ваканционно жилище в курортите, сочи информация от специализираните имотни агенции. „Заради близостта до София в Боровец средната цена на сделките в сегмента е 40 000 евро, в Банско – към 34 000“, каза Полина Стойкова от Bulgarian properties.

Тя уточни още, че българите, живеещи извън страната, и чужденците имат интерес основно към ваканционни имоти в летовищата и зимните центрове на страната и селски къщи. „В курортите

семействата предпочитат двустайни жилища

Обикновено офертите за този тип имоти се застояват на пазара до сделка по около 3 месеца. Има случаи, когато хората са на почивка в курорта, правят огледите и бързо капарират определени суми за харесания от тях апартамент. Други пък с години само питат и не купуват нищо“, добавя тя.

При избора на този тип имоти почти винаги първоначалните огледи се правят онлайн. По думите на председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев обаче само около 1% от българите оглеждат и купуват имоти онлайн.

В България сме все още консервативни

по отношение на извършването на сделките онлайн. Между 95 и 99% от потребителите у нас, които закупуват жилищни имоти, предпочитат да направят поне един оглед на живо. Това е логично, тъй като в този имот те ще прекарат дълъг период от живота си”, коментира Ганев в ефира на БНР. Онлайн сделките с имоти обаче не са нещо ново за България. „Такъв вид сделки се случваха най-много по времето на инвазията на английските граждани в периода между 2005 и 2009 година”, поясни брокерът.

Според Полина Стойкова от Bulgarian properties най-често онлайн огледи правят купувачите на ваканционни имоти. „По този начин те

първо избират какво ще гледат след това на място

когато пристигнат в харесания от тях курорт. Обикновено онлайн огледите в реално време, при които брокер на агенцията излъчва от имота, траят по около 15 минути. В тези случаи кандидат-купувачите задават въпроси и искат от служителя на агенцията да се акцентира на определени детайли от жилището. Когато апартаментът се намира в голям комплекс, те желаят да видят и обстановката отвън, за разположението на сградите и околното пространство“, обяснява тя.

Пандемията беше катализатор за много от фирмите на имотния пазар да се развият технологично. Освен огледи онлайн вече се прилага и отдалечено подписване чрез квалифициран електронен подпис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *