Новините

Брекзит оскъпи драстично търговията на Острова и това е само началото

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е оскъпило драстично търговията във Великобритания, а продължаващата пандемия допълнително усложнява кризата. Това сочи нов доклад на Комитета за публични сметки (PAC), цитиран от местните медии.

Според доклада бюрокрацията, както и закъсненията по границите не вещаят нищо добро.

Гласовете на поддръжниците на Брекзит, които говореха, че излизането на страната от ЕС ще позволи на страната да извоюва своята финансова независимост и сила се чуват все по-рядко. За разлика от тях, противниците на Брекзит, които предупреждаваха, че

напускането на ЕС прилича на акт на самоубийство, който ще направи Обединеното кралство по-бедно и по-изолирано се чуват все повече.

Въпреки подписването на редица нови търговски споразумения след напускането на блока, включително така наречените преобръщащи се сделки, които позволиха търговията с повече от 60 страни да продължи при подобни условия на тези, които се ползваха, когато Обединеното кралство все още беше член на ЕС, въздействието на Брекзит във веригите за доставки на Великобритания наистина е огромно, пише Politico.

И докато търговията така или иначе e ударена от пандемията и от глобалните ограничения на доставките, Комитетът по публични сметки е установил, че

„излизането от ЕС е оказало негативно влияние и че новите гранични споразумения са добавили допълнителни разходи за бизнеса“.

„Едно от големите обещания на Брекзит беше „освобождаването“ на британския бизнес, за да му се даде възможност да увеличи своята производителност и принос към икономиката“, заяви Мег Хилиър – председател на Комитета, цитирана от BBC.

„Единственото забележимо въздействие досега обаче са увеличените разходи и закъсненията по границите“, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *