Боряна Калейн – новата кралица: Готова съм да понеса всичко

България има своята нова кралица и нейното име е… Боряна Калейн! Не, това не е пресилено, а е факт. На Световната купа по художествена гимнастика в София 20-годишната ни състезателка бе обявена за Кралица на турнира и любимка на публиката – все призвания, които много й прилягат. Както и трите златни, един сребърен и един бронзов медал, извоювани от нея с изключителна игра и присъствие.

Боряна показа, че ще е сред основните претенденти за отличията при индивидуалистките в най-големите изпитания този сезон, още като дръзна да се опълчи и дори да победи руските звезди Аверини насред Москва. Би ги на любимия си уред бухалките, който всъщност е и най-трудният в художествената гимнастика.

А на въпроса кое й е по-ценно – победата в Москва или златните медали в София, Боряна е категорична: „Нито едно от двете. Най-ценното за мен е това, че успявам да се преборя със себе си. Това, което са ни учили от малки и което е и мото на моя клуб „Левски-Триадица“:

Победи себе си, за да победиш целия свят

И споделя откровено: „До съвсем скоро не разбирах значението на тези думи, но мисля, че вече узрях за тях. И наистина това е най-важното за мен. Защото професионалният спорт е ежедневно надмогване на себе си. На всеки се случва да се събуди изморен и да не му се ходи на тренировка, но въпреки всичко имаш работа и отговорности и трябва да си наложиш, въпреки моментния дискомфорт, да си свършиш всички задачи.“

А тя неведнъж е излизала победител от битката със себе си. Както се случи и по време на турнира в София, който изкара с болки в глезена, а никой не разбра. „Не е нещо сериозно, ще отшуми. В нашия спорт е така – все пак играем доста с тялото си и винаги има болежки. След 2-3 дни почивка се връщам в залата още по-заредена и мотивирана“, казва Калейн.

И това действително е нищо в сравнение с едно състезание при девойките, когато едва 13-годишна

играе със счупен крак

Налага се да й поставят пирони и да се възстановява цели 8 месеца. Но се връща още по-силна – с бронз на топка от европейското за девойки в Баку. После през 2015-а обаче получава фрактура и на другия си крак, а през 2016-а пропуска Световната купа в София отново заради счупени костици на крака.

А дали е готова да превърне сезона, в който предстои европейско във Варна и олимпиада в Токио, в своя сезон? „Да, чувствам се готова – почти веднага изстрелва тя. – Осъзнавам много добре какви са моите възможности и съм готова да понеса цялата отговорност и всичкото напрежение, само за да постигна целите си.“

За тях и не питам. Те са ясни за всеки голям спортист с амбиции.

„Мислите ми вече са насочени към европейското. Представям си как излизам в залата, как ме посреща и изпраща публиката след едно мое перфектно изиграно съчетание. Как приключва всичко, въобще всичко ми минава доста често през ума“, не крие грацията ни, но признава, че не може да си представи олимпиада при сегашните ограничения заради пандемията.

„Винаги когато съм си мечтала да отида на олимпиада, съм си я представяла с всички онези наши верни фенове, които

развяват трибагреника по трибуните и ни подкрепят

Малко ми е трудно в момента да си представя как би изглеждала олимпиадата предвид всички мерки, които се приемат и които вярвам, че са за наше добро. Но въпреки всичко олимпиадата си е олимпиада и дай Боже да я има и да можем да участваме. Дано да сме имали възможност за добра подготовка дотогава и да отидем в най-добрата си форма“.

Въпреки прекараните вече 15 години в художествената гимнастика Боряна Калейн продължава да е влюбена в нея. Обожава процеса на създаване на всяко свое съчетание, когато с целия екип избират музиката, която да й пасва, поставят композицията. „Това е творчески процес, който много ми харесва и е много интересно“. Освен това Боряна харесва и възможността да се превъплъщава в различни образи. На всеки уред тя е различна. „Преди години се приемах по-добре в по-забавните съчетания. Но вече до такава степен мога да се преобразя във всеки образ, че те просто стават част от мен. Така показвам моя, вътрешна емоция, която в живота няма как да изразя“, разказва за усещанията си Боряна. Любимият й уред са бухалките, но е щастлива, че този сезон и самото съчетание с тях й доставя най-голяма наслада. Играе го с настроение не само на състезания, но по време на тренировките.

За Боряна

две жени имат изключително важна роля

в живота й. Това са нейната майка Желя Калейн и личната й треньорка Марияна Памукова.

„Майка ми винаги, когато ме гледа и след състезание, плаче, защото е много емоционална – разкрива Бубето. – Винаги ми казва колко много се гордее с мен, колко много ме обича и че съм била прекрасна. Каза ми го и сега, на Световната купа в София.“

Всъщност Желя гледа изявите на дъщеря си в залата, но на тв екран. Тя се е ангажирала като доброволка по време на турнира и работата й е извън състезателната зала.

„Треньорката ми ме познава по-добре, отколкото аз самата се познавам. На нея мога да кажа всичко – както за гимнастиката, така и за личния си живот – разказва грацията. – Тя обикновено винаги има забележки, което е нормално, защото аз все още имам много накъде да се развивам като състезател. Но това, което ми каза след турнира в София – че много се гордее с мен, направо ми напълни душата“.

До европейското във Варна (11-13 юни) Калейн ще участва на две държавни първенства и на две Световни купи в Песаро (Италия) и Баку (Азербайджан), където се надява да играе пред публика, пък било то и малобройна.

„Усещането и емоциите са съвсем различни, когато има фенове по трибуните“, казва Боряна.

Боряна Калейн е известна в спортните среди като най-четящото момиче. Тя действително използва всяка свободна минута, за да вземе книга в ръка. Дори докато разтяга на тренировка, може да отметне някоя страничка.

„Обикновено чета и преди състезание, тъй като това успява да ме изолира от всичко, случващо се около мен и да намали напрежението и емоцията ми. В момента дочитам фентъзи поредицата „Реликвите на смъртните“, която бях оставила на заден план, но сега ми е доста интересна“, споделя синеоката чаровница, която дължи интересната си фамилия на семейното производство на калцуни. Според дядото на звездата постепенно тази дума се е изменила до сегашното Калейн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *