Борис Станимиров: За пръв път президент на България се избира без благословията на ДПС

Борис Станимиров: За пръв път президент на България се избира без благословията на ДПС

„Победата на Румен Радев беше единственото напълно предвидимо нещо в българската политика през последната една година. Радев беше избран за първи път с 2 100 000 гласа – парадоксален резултат, надминаващ неколкократно потенциала на БСП тогава.

През целия си мандат Радев имаше висок рейтинг – над 40% одобрение. Така че, той влезе в тази надпревара от позиция на познат и харесван за достатъчно много българи. Останалото му го свърши Борисов“, пише учредителят на ДСБ Борис Станимиров във Фейсбук. „Когато дълги години си живял с циничното самочувствие, че „и магаре да издигна, ще го изберат“, идва времето, когато и ректора на СУ да издигнеш, ще го пребият, само защото ти го издигаш.

Водещата политическа емоция в обществото през последната една година е само една – анти-ГЕРБ. И хората се делят на такива, които подкрепят ГЕРБ и останалите, които искат ГЕРБ извън властта. В едно общество не може да има повече от една голяма политическа емоция по едно и също време. Когато хората са настроени анти-ГЕРБ, дори сериозни аргументи срещу опонента им, като фрапантно безотговорна външнополитическа позиция, две дузини агенти на ДС в инициативния комитет и др. не могат да преодолеят основната емоция. Който и да е опонентът на ГЕРБ, (в този конкретен случай Радев) той се превръща в безстрастен инструмент за отстраняване на ГЕРБ. Точно толкова просто е.

В този смисъл, загубата на проф. Герджиков си е загуба на Борисов и никакви инициативни комитети и разграничения нямат и никога не са имали шанс да сработят. Ако кандидат беше самия Борисов, или пък Данаил Кирилов и не беше издигнат от Инициативен комитет с Богдана Карадочева, а от ГЕРБ- жени-Троян, например, щеше да вземе все същия брой гласове – твърдото ядро на ГЕРБ + колкото прецени Доган да им насочи. Герджиков вгради личния си авторитет за да изглежда предизвестената загуба почетна, а не унизителна. Дължат му благодарност за това. На полк. Митева – също.

Радев спечели, защото в мандата си ненатрапчиво, но устойчиво се вписа в модела Живков – Борисов. И защото през последната година има късмета да бъде контрапункт на ГЕРБ. Нямам никакви илюзии за Радев и смятам концентрацията на власт в него за потенциална опасност за демокрацията. Но ако има нещо добро в преизбирането му, това е, че създаде прецедент – за пръв път президент на България се избира без благословията на ДПС и срещу вота на движението.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *