Борисов: Ще произведем стотици милиони ваксини

Премиерът Бойко Борисов е на поредна инспекция из страната. Той проверява нов завод за ваксини в Разград, а с него е шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода.

В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с „военна база“.

„Казах на ЕК, че завода ще е готов до 2-3 месеца и даже съм им обещал да им изпратим да видят на какъв етап е, какви машини има. В следващите години ваксините ще са основното. Другите когато тръгват да правят, ние сме в последна фаза на монтиране на машините. Дори и да стартират днес ще са с 16 месеца след нас. А ние за това време ще произведем стотици милиони ваксини, ще спасим стотици човешки животи“, каза премиерът и допълни, че България отново показва, че в новите иновации, технологиите и науката е много напред.

Кирилов коментира, че недостига на ваксини се наблюдава в целия Европейски съюз.

Борисов го допълни, че се вижда какви скандали стават с ваксини и неизпълнението на договорите. По думите му „Астра Зенека“ са изпълнили едва 30% от договорите в Европа и поздрави шефа на ЕК Урсула Фон дер Лайен за усилията, които полага по темата.

Борисов поздрави празнуващите на Тодоровден и изброи какво е направено в Разград в последните години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *