Борисов се налага да преглътне експертен кабинет?

Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи правителство, което сме свикнали да наричаме експертно, а на практика е широка коалиция, в която няма изявени политически лидери, коментира политологът проф. Румяна Коларова пред Би Ти Ви.

Тя отбеляза, че това е формат на коалиционни кабинети, който срещаме в почти всички европейски демокрации. Важното е, че политическите лидери остават в парламента и остават отговорни, а в изпълнителната власт са хора с голям авторите. Италия е шампион с такива правителства, даде пример тя.

Според Живко Георгиев, голямата изненада на този вот е второто място за „Има такъв народ“

„Според първите изявление на Бойко Борисов, той е готов на различни конфигурации. Той ще търси по някакъв начин правителство до декември – неговата цел е да не допусне служебен кабинет“, увери политологът доц. Мария Пиргова.

Според нея на сцената в момента са двама големи играчи със своите оферти – Бойко Борисов и Румен Радев. Ще видим мъдростта и на двамата в какво ще се прояви, коментира тя. Такава е ситуацията, че президентът ще играе основна роля, Борисов ще трябва да отстъпи крачка назад, за да даде предимство на експертен кабинет, смята доц. Пиргова.

Както повечето й колеги, и Пиргова отчете, чее БСП е големият загубил на тези избори. Но добави, че това е и големият проблем за българската партийна система. Повече от 30 години БСП беше партията, която форматираше българската партийна система, а сега този стълб е в разпад. Основният удар е към парламентаризма, каза Румяна Коларова.

Според доц. Мария Пиргова има три основни причини за резултата на БСП на изборите.

„Първата е изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Този лидер явно не е за тази партия, това се вижда в последните години – оформянето на един лидерски стил, на който БСП не може да се поддаде и виждаме резултата“, посочи тя. Втората причина според политолога е отношението към протестите. БСП не само не ги оглави, просто остана от страни и се делигитимира като алтернатива на ГЕРБ, смята тя.

Третата огромна грешка беше, че след като президентът Радев обяви своята кандидатура за втори мандат, БСП не го подкрепи, а изчака, посочи още доц. Пиргова. Според проф. Румяна Коларова, освен Корнелия Нинова, и президентът носи отговорност за това състояние на БСП, защото е поставил партията в ситуация, в която тя няма печеливш ход.

Пиргова отбеляза, че Слави Трифонов е достатъчно опитен, за да знае, че неговата партия е еднодневка. „Слави Трифонов успя да се обърне към младите хора в последните години и е символ на преформатиране на политическата система. Вървим към нов модел, който ще бъде ясен в следващите години чрез серия от избори“, заключи тя.

“Има такъв народ” ще получи мандат от президента за съставяне на правителство при невъзможност на ГЕРБ да го направи, подчертаха политолози.

Според Андрей Райчев, не е изключен вариант за правителство на малцинството на Слави Трифонов.

ГЕРБ остава първа политическа сила, но ако говорим за възможността за съставяне на правителство – това е все по-невъзможно. Реализира се хипотезата с по-висока избирателна активност. Съвършено очевидно е – оттук нататък трябва да има правителство, което да адресира промяната. Това заяви пред БНТ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. Обърната е вратата към промяна, коментира тя.

Шансът да се реализира експертно управление с участие на ГЕРБ – оценявам по-скоро като слаб, каза Димитрова.

По думите ѝ, за да се състави правителство в този формат на парламента ще трябва да се „прескочат някои червени линии“.

Активността беше по-висока от очакваната. Това дава съществено предимство на партиите на протеста – “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Има такъв народ!”. Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство. Намираме се в преходен период, заяви социологът от „Алфа Рисърч „Боряна Димитрова.

Тези избори възпроизведоха протеста – 60% не подкрепят последното правителство, 30% го подкрепят. Това заяви социологът Андрей Райчев в телевизионното студио.

Според него ГЕРБ губят инициативата. Проблемът е, че всички отхвърлят възможността за коалиция в ГЕРБ: “Ще бъде предложено ескпертно правителство”.

“Да, може да има експертно правителство, но трябва партиите да го гласуват. Шансът да се реализира такъв тип управление е малък”, уточни Димитрова. Тя припомни, че “Има такъв народ” ще получи мандат от президента за съставяне на правителство при невъзможност на ГЕРБ да го направи.

Това означава, че те могат да обединят протестните партии с подкрепа на БСП. На практика това е коалиция срещу ГЕРБ. От друга страна, ГЕРБ може да реши да подкрепи такова правителство, което означава, че то ще зависи от формацията на Борисов.

Според Райчев съществува вариант за правителство на малцинството на Слави Трифонов. То ще бъде подкрепено от ГЕРБ, защото те не желаят нови избори и служебно правителство на Радев.

ГЕРБ получават сериозни аплодисменти, първи са на пети поред избори. Премиерът каза нещо съвсем спокойно – предлагам ви да правим нещо заедно. Това, което той може да предложи – широко експертно коалиционно правителство. Това по-скоро няма да мине, но е важно кой ще е министър-председател, коментира Райчев.

“Традиционната мобилизация, която очаквахме от избирателите на ДПС, не се случи. Мустафа Карадайъ каза открито, че ДПС иска да влезе във властта, а не само да е балансьор. В момента сме в един врящ котел, в който наистина не знаем какво ще се случи”, коментира Боряна Димитрова.

Безспорната изненада е представянето на “Има такъв народ”. Според Димитрова за формацията на Слави Трифонов са гласували млади хора, които не са се чувствали представени досега. Това е причината за ръст на избирателната активност.

“БСП драматично пада. Тя има вътрешни проблеми. Има проблеми и със стратегията”, категорична е тя.

Райчев нарече загубата на БСП “безпрецедентна и унизителна”. “Корнелия Нинова направи БСП лидерска и малка партия. Ако БСП не реагира, тя ще стане една 10-процентова партия”, коментира той.

“Има места, на които има много лоша организация. Машинното гласуване създава възможност да не се стига до този хаос”, заяви Боряна Димитрова по темата за организация на изборите. Райчев прогнозира, че партията на Слави Трифонов ще стигне до 20%, а ДБ ще застига БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *