Борисов предвиди ваксиниране със „Спутник V“ през лятото

Борисов предвиди ваксиниране със „Спутник V“ през лятото

Излизането от пандемията ще стане само с ваксините и тяхното пропорционално разпределение в ЕС. Окуражихме ролята на ЕК за изключително твърдата позиция за спазването на договорите с фармацевтичните компании. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет. Информация за Спутник V също е била разгледана в рамките на Евросъвета. Най-рано юни обаче може да се очаква одобрение от Европейската лекарствена агенция, уточни Борисов в Брюксел.

За цифровия дигитален сертификат, той пак напомни, че се взимат предвид както личните данни, така и хората, които не могат да се ваксинират. „Свободното движение като принцип на ЕС трябва да бъде спазен. А този сертификат цели само улеснение за по-бързо придвижване“, добави той.

Темата за отношенията с Турция също е била засегната на заседанието. „Вървят към подобряване“, похвали преговорите Борисов.

Колкото до шпионската афера у нас, премиерът разкри: „Колкото и наши опоненти да вкарват това като предизборна тема, те би трябвало да виждат ясните реакции от НАТО и ЕС, и аз мисля, че не бива да харчим повече време по тази тема. Диалогът и с Русия, и с Турция е единственото правилно решение“.

Кристин Лагард пък е представила план пред евролидерите за разширяване на тежестта на еврото. „Това е в унисон и с нашите намерения да въведем еврото“, каза министър-председателят.

И съобщи, че американският президент Джоузеф Байдън е участвал в срещата на евролидерите в рамките на съвета, като е посъветвал ЕС да си сътрудничи със САЩ по отношение на ваксините. „Щастлив съм от завръщането им към Парижкото споразумение“, отбеляза Борисов. Байдън е обърнал внимание на особено важната роля на НАТО на срещата с европейските премиери и на засилване на сътрудничеството със страните-членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *