Борисов от Рилския манастир: Това ни е силата! Ако има проблем, го решаваме

Премиерът Бойко Борисов отново бе на обиколка из страната, този път в Рилския манастир. Заедно с него бе шефът на БТА Кирил Вълчев, както и финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-регионалният министър Николай Нанков. Само преди ден кабинетът отпусна на Светата обител 240 000 лева.

Борисов се възползва да напомни, че предишната среща между ЕС и Турция е била във Варна. Преди премиерът и Адрианополският епископ Евлогий да седнат на миндерите, той пошегува: „Като в Турция вчера – на диванчето“. Повод пък за коментара е вчерашната ситуация, когато протоколът на турския президент Реджеп Ердоган не предостави стол на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен редом с него и шефа на ЕС, а я настани на дивана до тях.

„Важно е да се знае, че преди тези срещи се провеждаха в България. Иронизират ме, че сам си карам джипката, пък Туск, Ердоган и Мишел Барние аз ги возих из България да видят как е и какво става. Имаше една игра „Намерете разликата“, но разликите са съществени“, коментира премиерът.

Иначе Борисов коментира, че сега са укрепили пътя към манастира. Напомним, че са отпуснали допълнителни пари заради загубата от продажба на свещи и да не губят персонал, след като пътят бил затворен докато се оправял ската. „Това ни е силата. Ако има проблем , го решаваме“, каза Борисов. Даде пример с БТА, на които са дали също допълнителни пари, като целта е да е безплатна за всички медии.

Премиерът попита как се движи проектът за пречиствателната станция и канализацията. От обителта му докладваха, че в момента проектът се движи и се променя. Борисов на свой ред обясни, че имат още малко време и каквото му предложат от Рилската обител, е готов да го направят.

Даде да се разбере, че са помагали и на други манастири – даде пример „Св. Пантелеймнон“, който станал „разкошен“. Даде пример и за манастирите в Пернишко и Кюстендилско, които се ремонтирали с пари от държавата.

Поясни, че е забранил да казва точната бройка на стотиците манастири, храмове и църкви, който са ремонтирали или изградили на ново. По думите му това ще остане във времето.

„От 31 избирателни райони, моята партия печели 24, ДПС – 3, Слави – в 1, „Да,България“ са в 2, а БСП в един“, каза той и добави: „Следващата партия след нас има 3 райони, а ние имаме 24. Считаме ли, че сме победени, слизаме и не трябва да сме доволни от това, което сме направили .Както ние проявяваме винаги скромност и толерантност, и те да проявяват. С един район или два, да имаш претенции, че си взел 31…Ние с 24 си мълчим“.

Накрая изтъкна, че е дошъл да се извини за 3 месеца, през които пътят до манастира е бил затворен и да възстановят загубите на обителта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *