Болниците в Чехия препълнени, „даряват“ пациенти с COVID-19

Болниците в Чехия препълнени, „даряват“ пациенти с COVID-19

Поради рекордния брой пациенти с КОВИД-19, запълнили интензивните отделения на болниците в Чехия, страната днес за първи път прехвърли пациент в чужбина – в болница в Южна Полша.

68-годишна жена бе транспортирана до полския град Рачибуж от Усти над Орлици, в чешката Пардубицка област.

Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек съобщи, че шестима пациенти от други региони ще бъдат пратени на лечение в Германия.

Пардубицка област първа от 14-те в страната обяви миналата седмица, че в петте нейни болници вече няма места за пациенти с КОВИД-19 в тежко състояние. По-късно същото сториха и здравните власти в Пилзенска област, а много пациенти от отделни болници бяха прехвърлени в други части на Чехия.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни прогнозира, че настоящата седмица ще бъде „най-критичната“ за изпадналите в затруднения медицински заведения. По данни на властите 8478 болни от КОВИД-19 са се нуждаели от болнично лечение, от които 1789 – от интензивни грижи.

По изчисления за 22 февруари през предходните седем дни в Чехия починалите средно на ден са били 1,44 на 100 хиляди жители, докато вчера този показател е бил 1,88, сочи статистиката на американския университет „Джонс Хопкинс“. Това е най-високият показател в света.

В Чехия, с население от 10,7 милиона души, досега са били регистрирани над 1,3 милиона случая на коронавирус, от които 22 147 са приключили със смърт. Понастоящем това е страната от ЕС с най-много заразени на глава от населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *