Бозуков: Горските стопанства са упражнявали политически натиск

Бозуков: Горските стопанства са упражнявали политически натиск

„Мотивът, с който се наложиха смените в горския сектор, е неизпълнение на финансовите планове. Към момента всички горски предприятия са на загуба в диапазона от половин до над един милион. Но това е най-малкият проблем.

Проблемът е, че не се подхожда стопански към гората, не гледат на гората като на добри стопани, а са се превърнали в един дърводобивници, защото тяхното заплащане зависи от финансовите резултати. И заплатите им не са никак малки, дори са по-високи от тази на министъра. В период на загуба не бива да се получават такива заплати“, това заяви служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков.

„Тези хора упражняват политически натиск върху местното население с цел то да гласува за определена партия. Тези които уволних, са на върха на пирамидата. Директорите на стопанствата не са участвали пряко в натиска, но всичко се случвало под техния благосклонен поглед.

Още с встъпването ми в длъжност аз ги събрах и проведохме разговор, че трябва да бъдат деполитизирани. Те ми заявиха, че са такива. В министерството имаме редица сигнали, че се свалят опознавателните знаци на автомобилите на горското и с тях се участва в предизборната кампания. Има и поставени квоти колко хора да бъдат вербувани. А незаконната сеч също ескалира много.

„Нямам никаква фиксация към партийната принадлежност на хората. С инж. Ботьо Арабаджиев (директорът на Южноцентрално държавно предприятие, който вчера покани на дебат министър Бозуков – бел.ред.) нямам какво да си кажа. Каквото съм имал да му кажа, съм му го казал при предишните ни срещи. Държа хората да си вършат честно работата и да изпълняват това, което се изисква от тях. Щом това не се изпълнява, те си носят последствията.

Нямам предпочитания или предразсъдъци, при мен работят хора от всички партии. Най-големият проблем, който заварих в министерството, са почти източените бюджети. Това е причината сега ведомството да среща затруднения в подпомагането на земеделците“, категоричен бе министърът в ефира на Би Ти Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *