Бобът по-скъп от пържолата за Коледа, вносни мръвки подбиват цената

Цената на боба задмина тази на свинското месо, показва проверка на „Телеграф“ по магазините. Оказва се, че тази година постните ястия за Бъдни вечер ще излязат по-скъпо от трапезата за Коледа, когато се консумират мръвки. Проверка по магазините установи, че в момента килограм зрял фасул излиза между 6 и 8 лева, а свинският врат без кост може да се купи за 6-6,50 лева килото.

По-високите цени на фасула накараха търговци да предлагат по-малки на грамаж опаковки и вече масово има такива по 500 или 800 грама. Така например една от големите фирми предлага боб смилянка за 7,38 лв. за кило, като на щандовете се предлагат пакети от 500 грама за 3,69 лв. Има и опаковки по 800 грама за 5,80 лева.

Причината за високите цени на фасула е лошата реколта през тази година, коментира шефът на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Освен това през последните години има значителен спад на производството му у нас, което също допринася за поскъпването. Влияние оказват и по-високите цени на горивата, коментира Иванов. Според експерти у нас се продава и много вносна продукция, предимно от Казахстан, Китай и други държави.

Свинско

Свинското пък поевтинява заради голямо производство в Европа, което натиска цените на родната продукция надолу. Пазарът е залят със свинско месо от ЕС, понеже в Китай са затворени за продукция на ЕС, а цените са убийствено ниски, коментира Димитров пред БНР.

Това кара бранша да реагира по различен начин и някои дори продават на цени под себестойност, коментира Вихрен Димитров, член на управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България и изпълнителен директор на свинекомплекс. Това е и основният проблем на бранша, тъй като разходите за производство растат, но цените са натискани от евтиния внос. В момента чуждото свинско месо влиза в страната ни на около 3,50 лв., а себестойността на българското месо е 4,20 лв.

Внос

В търговските вериги месото, което се продава на по-ниска цена, обикновено е внос от Германия, Испания или други европейски държави. Заради липсата на пазар извън страната част от родните производители, които имат и фирмени магазини, продават свински врат без кост на промоция за 6,60 лева и обичайно има огромни опашки от желаещи, които искат да сложат родна мръвка на трапезата си.

Други пък като Вихрен Димитров, който е член на управителния съвет на асоциацията на свиневъдите в България и изпълнителен директор на свинекомплекс, продава свинско месо по 4,80 лева, като го доставя директно до вратата. Продават се и малки прасеца, които са по 10-12 килограма, но за тях цената е 7 лева за кило.

Зеле, олио и брашно надуват сметката в магазина

Драстичният ръст на цените на зелето, олиото и брашното напомпаха сметката, която плащаме за храни от първа необходимост в магазина. В момента зелето е с над 70% по-скъпо и се продава по 1,20-1,50 лева за кило на едро, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на олиото на едро се е повишила на годишна база с 38 на сто, а тази на захарта с 20%. Въпреки богатата зърнена реколта през тази година брашното продължава да се вдига и то вече се продава за 1,07 лева за кило на едро, което е с 15% по-скъпо спрямо миналата година.

С около 10 лева по-скъпи са продуктите за трапезата за Бъдни вечер и Коледа. За покупката на 27 стоки, необходими за приготвяне на ястията около празниците, ще са ни необходими 85 лева, а миналата година по това време тези продукти са ни стрували 76 лева. В търговската мрежа буркан зелеви листа в момента е около 4 лева, а оризът върви от 3,40 до над 5 лева за кило. Брашното на дребно се продава за 1,60 лева за кило, а захарта гони 2 лева за кило. Само при свинското и ябълките цените се запазват на нивата от миналата година.

Готвят ни за Бъдни вечер срещу 50 лева

Между 40 и 60 лева излизат ястията за трапезата за Бъдни вечер, ако ги поръчаме от ресторант. Много заведения вече са пуснали готови менюта със седем ястия, а други предлагат всяко отделно, като цената е на килограм. В менюто са включени зелеви сарми, боб, погача, тиквеник, а някои предлагат и вино. Така например цената на кило сарми излиза 26 лева, толкова струва и пълнени сухи чушки с боб. Лозовите сарми с ориз, стафиди и орехи пък се предлагат за 30 лева за кило.

Десертите са тиквеник, който струва 16 лева килото, и баклава с орехи, като тя се предлага на бройка по 90 ст. Литър хубаво греяно вино може да се купи за 12 лева. Някои от заведенията предлагат и различни от традиционните ястия, като лучник. Цената му е 10 лева за 500 грама. Поръчки се приемат до 22 декември, а храната може да се получи на Бъдни вечер в ранния следобед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *