Близо 100 бона плаща Община Банско на англичанка, счупила става в шахта

Близо 100 бона плаща Община Банско на англичанка, счупила става в шахта

С извънсъдебно споразумение Община Банско успя да удовлетвори част от финансовите претенции на английската туристка, която през 2015 г. си счупи тазобедрената става в необезопасена шахта в курорта, и не се стигна до намесата на ВКС в спора колко точно са загубите на англичанката. Благоевградският окръжен съд й присъди 50 хил. лв. обезщетение за претърпените болки и страдания, както и около 75 хил. лв. за имуществени вреди, след това САС добави още 20 000 лв. към обезщетението.

Общината веднага обжалва присъдата на столичните магистрати, но преди делото да продължи в последната съдебна инстанция, на 3 март тя изтегли жалбата си, след като се договори с адвоката на пострадалата за около 100 000 лв.

Инцидентът с англичанката е от 17 декември 2015 г., когато тя пристигнала с двамата си синове да кара ски в Банско. Още първия ден след пазаруване тръгнали по тъмно да се прибират в хотела и след моста на река Глазне жената не видяла, че има шахта с отворен капак. При падането тя счупила тазобедрената си става. В МБАЛ – Благоевград й я сменили, но след като се прибрала в Англия, се наложила нова смяна на ставата, после още няколко пъти лекарите намествали бедрената кост, информира „Струма“.

Според туристката тази контузия объркала живота й за години напред, трябвало да се откаже от шофирането, от любимия си велосипед и ските, не можела да ходи на танци и да се грижи за градината си.

В българския съд първоначално англичанката представи дълги списъци с равностойността им в паунди, които загубила заради травмата. Общият им размер възлизаше на около 370 000 лева. В него бяха калкулирани и грижите, които синът й полагал за нея, оразмерени във времето, което той губел за това – 20 минути помощ за слизане и качване по стълбите, 1 час готвене, 1 час за почистване на къщата, 1 час пазаруване, по 20 минути помощ за къпане, обличане, лягане и ставане от леглото и т.н.

Всички съдебни инстанции приеха, че въпреки че дупката на ул. „Найден Геров” е била на Енергото, общината е трябвало да я обезопаси, за да не стават инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *