Новините

Благой Тодев: Искам на 20 г. да съм олимпийски шампион

Европейският шампион по биатлон за младежи Благой Тодев най-накрая е в Пекин и се готви да дебютира на първата си олимпиада. 20-годишният национал е най-младият в мъжкия ни отбор, но вече си е поставил високи, но реалистични цели – точно на игрите за пръв път в кариерата си да влезе в преследването, което означава, че в първия си старт на олимпиадата – спринта на 10 км днес, той трябва да е в Топ 60.

Благо пропусна индивидуалната дисциплина на 20 км на игрите, след като трябваше да лети по-късно за Китай заради положителна проба за COVID преди това. Той пристигна в Пекин ден преди състезанието при мъжете, но се оказа, че отново има проблем с теста му за коронавирус на летището и бе изолиран.

„Преди да излетя за Пекин, трябваше да направя 4 отрицателни теста. Първите 3 дни бяха негативни, но четвъртият, който направихме за наше успокоение, се оказа неубедителен, както казаха германските власти.

На летището в Китай ми взеха тест, който се оказа положителен.

Стана ми малко тъпо, защото тъкмо дойдох и ако това означава, че нямам право да тренирам и да се състезавам, по-добре да си заминавам.

Обясниха ми, че резултатът не е точно положителен, защото в Китай тестовете са по-чувствителни. Така ако в Европа над 35 единици те броят за отрицателен, тук трябва да си над 40, а между двете те водят като човек, който трябва да е с ограничени контакти. Затова веднага ме изолираха в отделна стая, носеха ми храна и правех всеки ден по два теста”, разказва за „Монитор” Благой, който все пак получил разрешение да тренира всеки ден.

От 3 дни пробите му са негативни и според правилата това би трябвало да е достатъчно, за да го освободят от карантината, но не се случило така.

Тодев остава изолиран за 7 дни, но има малко разхлабване на мерките – той може да тича в селото без маска, както и да се храни в ресторанта, но трябва да седи сам.

На пистата ходи с отделна кола или рейсче, а там трябва да се преоблича в отделна кабина, да ползва специална тоалетна и да няма контакт с отбора. Ако говори с някой от тях, трябва да е с маска и на разстояние от 2 м.

„Трудно може нещо да ми повлияе негативно, но в началото при позитивния тест ми стана гадно, че направих толкова неща, за да дойда тук и накрая това. Иначе се чувствам добре, но ми е малко тежко на трасето. Мисля, че е нормално, защото в Руполдинг, където тренирах преди да дойда в Китай, беше 600 м надморската височина, а тук е 1700 м, но ще дам всичко, ще стискам зъби, за да направя най-доброто”, категоричен бе биатлонистът. Той разкри и любопитна подробност от тренировките си в Руполдинг, където е започнал аклиматизацията си за Китай и сега не усеща голямата часова разлика.

„В Германия ставах първо в 6 ч. сутринта, после в 4 ч. и в 3 часа и час по-късно бяха на пистата, за да мога да тренирам и да се адаптирам към китайското време. Затова сега проблем ми е само височината”, обясни банскалията.

Той сподели, че е максималист и никога не е доволен от представянето си. През сезона до момента отбелязва, че само щафетите му се получават много добре, иначе не смята, че е направил някакви „уау класирания”.

„За олимпиадата се надявам на топ 60. Малко ще е трудно, особено след това, което стана с мен. Освен това, стрелбището е много ветровито и не знам доколко вятърът ще е с мен, но ще се боря. Моята любима дисциплина е точно спринтът – най-късата дистанция, въпреки че най-добрите ми резултати са в индивидуалния старт, който най-малко обичам”, каза Тодев и добави: „Имам още много да работя, особено за техника. Последните 2 години с руските специалисти много я тренирам, но все не мога да схвана и да направя правилните неща. Надявам се с времето да се получи. Това е нещото, което супер много ме дразни и върху което работя. Другото, което е – знам, че мога да стрелям, но все допускам елементарни грешки.

Има един биатлонист – Тимофей Лапшин, който стреля много бързо и точно, но аз искам да го надмина. Освен това, съм много млад и не съм от търпеливите, искам на 20 г. да съм олимпийски шампион. Знам, че няма как да стане, но просто нямам търпение”, призна чистосърдечно биатлонистът.

Той обаче така и не може да се почувства като на олимпиада. „Не чувствам нищо. Жалко, че е такъв форум, но този вирус уби цялата атмосфера – нямаш право да общуваш с никой, няма нищо интересно. Ние сме затворени, селото е оградено и нямаш право да отидеш никъде, дори до другото село в Пекин и да се видиш с другите българи”, разказа Благой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *