Благоевград пред нови избори, ВАС прекрати правомощията на кмета

Кметът на Благоевград Румен Томов е с окончателно прекратени правомощия, стана ясно днес. Това означава, че градът ще трябва да отиде наново пред урните, този път, за да си избере градоначалник.

Решение на ВАС от днес потвърждава решението на ОИК, детронирала градоначалника. Върховните магистрати са категорични, че кметът е длъжен да познава закона, а нарушението му е категорично и предполага предсрочно освобождаване от поста.

В окончателното си решение върховните магистрати посочват, че той е длъжен да познава закона и повече от месец не е заличил фирмите си след като е встъпил в длъжност като кмет. След дълго очакване най-после днес ВАС потвърди решение 695 на благоевградския Административен съд от 21 май 2020 г., с което се потвърждава неговото предсрочно освобождаване от поста кмет на Благоевград. Томов и адвокатите му обжалваха първоначалното решение на АС, с което забавиха окончателното произнасяне на ВАС повече от година.

Румен Томов встъпи в длъжност в края на 2019 година, след като за нарушението му се знаеше още тогава. Той трябва незабавно да освободи кметския кабинет. Предстои насрочване на нови местни избори за кмет на Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *