Благоевград очаква Баба Марта с програма на централния площад

Тази година Община Благоевград ще посрещне Баба Марта на пл. „Георги Измирлиев“ пред зала ,,22-ри септември“.

В празничната програма, която ще започне в 10:30ч., ще вземат участие възпитаниците от школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград: Школата по литература, с преподавател Соня Кацарска, Балетна школа „Кроазе“, с преподавател Красимира Митова, Школа по съвременни танци, с преподавател Десислава Терзийска, ФТА „Пиринче“, с преподаватели Симеон Стамболийски и Полина Сатиева, ФГ „Бисери“, с преподавател Даниела Богданова, ДЮТ „Щурчо“, с преподавател Юлия Дживджорска, ФГ „Веселина“, с преподавател Веселинка Боянова, ФГ „Бисери“, ДЮФА „Пиринска китка“, с преподавател Васил Георгиев.

Народно читалище ,,Никола Й. Вапцаров-1866“ също ще отбележи 1-ви март, „Деня на самодееца“, с богата програма, подготвена от група „Нежни звуци“, Групата за автентичен фолклор, Детска фолклорна група “Джумайчета“ и самодейни фолклорни групи.

Потребителите на Социалните услуги към Община Благоевград са подготвили цветен базар с традиционни мартенски символи, който ще бъде разположен в специално обособена кабинка във фоайето на Общината. Мартенският базар отвори врати на 24 февруари и ще продължи до 1 март, от 9:00 ч.- до 17:30 ч.

Децата от всички 13 детски градини на територията на Община Благоевград ще се включат в посрещането на Баба Марта. Точно на 1-ви март благоевградчани ще имат възможността да се насладят на специално организирана изложба с изработените мартенички от децата в Детските градини. Тя ще бъде позиционирана пред Информационния културен център до зала ,,22-ри септември“.

Пето средно училище „Георги Измирлиев“ Благоевград, Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ и потребителите на Социални услуги към Община Благоевград също се включват в празника, декорирайки по едно дърво в центъра на града, което ще създава настроение на благоевградчани. Ученици от Осмо средно училище „Арсени Костенцев“ и Девето основно училище „Пейо Яворов“ ще украсят дворовете на училищата, а ученици и учители от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ ще превърнат градинката пред училището в мартенска красота.

Традиционната мартеничка Пижо и Пенда ще очаква жителите и гостите на града на площад „Г. Измирлиев“. Присъствието на традиционните за българския фолклор фигури е поздрав към благоевградчани за първи март.

Емблематичната „Работилница на Баба Марта“ ще отвори врати в Градска художествена галерия Благоевград. Работилницата ще бъде отворена от 09.00 часа до 17.00 часа на 1-ви март. Инициативата се организира за поредна година от Община Благоевград. Малчуганите ще творят с помощта на преподаватели от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и ГХГ, изработвайки традиционни мартеници по повод един от най-българските празници – 1-ви март.

В рамките на инициативата децата ще имат възможността да се запознаят с историята на мартеницата, със символиката на червения и белия цвят, както и с традициите, свързани с Баба Марта. Всяко дете, изработило мартеници, може да ги подари на свои приятели, близки, семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *