Благоевградчанин: 3 седмици чакам „Еко Партнърс“ да приберат 400 кг стъкло за рециклиране

Повече от 3 седмици фирмата за разделно събиране „Еко Партнърс България“ обещава да дойде и да вдигне от дома ми около 400 кг стъклени бутилки, през 2-3 дни ме уверяват, че идват, дори на сина ми в чужбина са звънели с уверението, че ще пратят кола, но до момента никой не е дошъл, оплака се благоевградчанинът Спас Чобанов.

Първото му позвъняване миналия месец било, след като синът му затворил търговския обект, който имал, и помолил баща си да го изчисти. Чобанов го направил, събрал около 20 чувала и касетки стъклени бутилки, стоварил ги до пътя, взел телефона на фирмата от един от зелените контейнери в Благоевград и звъннал, за да даде адреса: на няколко метра от отбивката за с. Церово, на стария път Благоевград-Симитли. „Чаках ги цял ден, обадих се пак, пак ми обещаха и така – до днес”, оплака се вчера Чобанов.

Той предложил и сам да закара шишета в базата на „Еко Партнърс“, но оттам му казали, че в Благоевград нямат пункт са събиране на отпадъци.

Репортер на в. „Струма“ се свързал с фирмата, която е разположила контейнери за разделно събиране на отпадъци в 11 български общини, сред които е и Благоевград. Оттам обещаха и на нас, че ще пратят кола, и обясниха, че няколко пъти се опитвали да влязат във връзка с Чобанов, но все не успявали.

„Когато е инцидентно, като в случая, за гражданите го правим безвъзмездно, плащат ни по договори само собственици на заведения, на които се налага периодично да вдигаме амбалажа“, обясни операторка на безплатния телефон, на който фирмата събира заявки. В Благоевградска община тя е разположила съдове с общ обем 591 600 литра, разпределени на 172 адреса в града. Контейнерите са жълти – за хартиени, метални и пластмасови отпадъци, и зелени – за стъкло. По публикувания на официалната страница на фирмата график обаче става ясно, че от началото на годината до момента зелените контейнери са изпразвани само веднъж – на 19, 20 и 21 април т. г. Колите й за събиране на отпадъците за рециклиране от жълтите контейнери идват малко по-често – по 2 пъти месечно.

Според операторката това е напълно достатъчно за тази част на годината, защото благоевградчани хич не са активни по отношение на разделното събиране. „През лятото, когато започва сезонът на бирата, зачестяваме изпразването на зелените контейнери, но към момента това е достатъчно“, увери служителката.

Съотношението между честотата на изпразване на контейнерите и числеността на населението – около 70 000 души, показва, че благоевградчани използват изключително рядко цветните кофи за смет.

В Благоевград не се справяме добре с разделното събиране и оползотворяване на битовите отпадъци, това се признава и в програмата за управление на отпадъците, която се изготвя от общината за по 5 г. и за последно е актуализирана през 2017 г. През същата година е сключен и договорът с „Еко Партнърс България“ АД, „но по различни причини системата не работи ефективно, а разделно събраните и годни за рециклиране отпадъци чрез системата са крайно недостатъчни“, пише в програмата.

Община Благоевград е сключила и договор с фирма, притежаваща разрешително по Закона за управление на отпадъците, за предаване от граждани и юридически лица на разделно събрани отпадъци, в т.ч. хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло, но фирмата няма задължение и не представя информацията за количествата, предадени за рециклиране отпадъци, признаха от общината. Все още е добро пожелание и визираното в последната програма нейно задължение да организира най-малко пет пъти годишно кампании за предаване на разделно събраните отпадъци, както и да изгради и поддържа интегрирана информационна система за битовите отпадъците, в т.ч. модул за отпадъците от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *