Благоевградска учителка всеки ден ходи в училище и преподава оттам онлайн

Благоевградска учителка всеки ден ходи в училище и преподава оттам онлайн

Собствен „модел” за справяне с коронакризата и психологическите последствия от извънредната обстановка прилага учителка по специални предмети в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост – Благоевград Людмила Иванова. Още от началото на пандемията през месец март.м.г , с изключение на първите две седмици, преподавателката по професия „Фризьор” всеки ден идва на работа в 7.30 часа и от училището, а не от вкъщи води онлайн уроците на гимназистите.

„За да не губя форма, всеки ден ставам, както обикновено за работа, обличам се, гримирам се, правя си прическа и отивам в училище. Просто така се чувствам по-добре”, споделя Л. Иванова пред „Струма“. Дори и вчера, в последния ден преди затварянето на училищата, учителката бе на обичайното си място в кабинета по фризьорство на ПГТЛП, където лично изпробваше вечерна прическа кок с елементи на вълна. Това е и темата на тазгодишното национално състезание за най-добър млад фризьор, за което училището и Л. Иванова подготвят участник.

На въпроса как се преподава онлайн учителката призна, че най-често изпраща клипчета на учениците, но обучението по практическа дисциплина в електронна среда е огромно предизвикателство. Един от проблемите е, че за разлика от общообразователните по специалните предмети няма електронни учебници. Учители сами си разработват темите и уроците, затова Л. Иванова отправи препоръка към МОН да помислят в тази посока.

Попитана по-трудно ли е и повече време ли отнемат онлайн уроците, учителката коментира: „Преподавам до 14 часа, след това проверявам задания и накрая се подготвям за следващия ден. Нека хората сами преценят и изчислят колко време и усилия от страна на нас, учителите, изисква онлайн обучението”.

Както е известно, част от учениците, в това число и дванадесетокласниците, трябваше да са присъствено на училище до сряда /17 март/. С решение на областния кризисен щаб от 11 март всички, от 5 до 12 клас учат от вкъщи, а в понеделник и децата от начален етап ще се обучават през устройствата заради обявения национален локдаун. Ситуацията, както коментираха учители и директори, е най-притеснителна за абитуриентите. Министерството на образованието предостави възможност за маневреност и с решение на училищно ниво учебната година за децата от 1 до 6 клас може да бъде удължена с две седмици. При присъствена форма евентуални пропуски от онлайн обучението могат да наваксат и другите випуски до 11 клас, за които по утвърдения график вторият срок приключва на 30 юни.

Дванадесетокласниците обаче са на училище до 14 май, задължителната за всички зрелостници матура по БЕЛ е на 19.05, а на 21.05 е вторият ДЗИ, или с две думи, няма време за маневреност и прилагане на компесаторни механизми.

„Със сигурност онлайн обучението ще се отрази на представянето на учениците от 12 клас на държавните зрелостни изпити. Самите те са притеснени. Да, говори се, че за матурата по български език и литература или по другите общообразователни предмети може да отпадне част от материала, но нашите ученици избират за второ ДЗИ държавен квалификационен изпит за придобиване степен на професия. Конкретно за професия „Фризьор” освен темата „Вграждане на кичури и къдрене” не виждам какво друго може да отпадне и да не се включи в изпита”, коментира Л. Иванова. Тя изрази и мнение, че с оглед на ситуацията националните външни оценявания в 10 клас трябва да отпаднат и както миналата година да не се провеждат.

Родителите на учениците от начален етап са притеснени от предстоящото в понеделник преминаване към обучение в електронна среда, споделиха зам. директорът на IV ОУ – Благоевград Ели Димова и колежката й, която преподава на 2 клас, Ваня Попова. И двете обаче са сигурни, че ще се справят.

„Колегите придобиха необходимия опит, подготовка за работа в електронна среда от разстояние. В този смисъл при децата не се констатират образователни дефицити. По-скоро пропуските са социални и емоционални”, заключи Е. Димова, която също е начален учител, и подчерта, че след онлайн обучението през месец декември учениците от 1 до 4 клас са нямали пропуски в знанията и подготовката. Именно за да е максимално пълноценно образованието в електронна среда, изискването, както сподели и В. Попова, е децата да работят самостоятелно от компютрите вкъщи.

„Нямам притеснения от предстоящото обучение в електронна среда. Справяме се добре. Да, желанието и на родителите, и нашето е да учим присъствено, но след като се касае за опазване на живота и здравето, сме длъжни да следваме и спазваме наложените правила”, каза и класният ръководител на 1 „а” Теодоси Митковски. В потвърждение на думите си, че децата се справят добре, учителят разказа, че заради карантиниране на първолаците им се е наложило буквално да вземат буквата „а” онлайн. Въпреки това нямат пропуски и успешно усвояват заложеното в държавните образователни стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *